Главна / Вести / Косово и Метохија / Прослављена слава краља Стефана Дечанског манастира Високи Дечани

Прослављена слава краља Стефана Дечанског манастира Високи Дечани

SLAVAСвету архијерејску литургију, поводом празника Светог великомученика краља Стефана Дечанског, ктиторске славе Царске лавре манастира Високи Дечани, служили су патријарх српски Иринеј уз саслужење епископа рашко-призренског Теодосија, шумадијског Јована, врањског Пахомија и свештенослужитеља.

Патријарх Иринеј се у беседи захвалио свима онима који су помогли обнову призренског конака у манастиру Високи Дечани истичући да је овако дивна грађевина подигнута у најтеже време по српски народ.

“Она улива дух, наду и поверење у људе добре воље, у Владу Србије, то је нада и охрабрење народу који је остао и који проживљава тешке тренутке, да се охрабри у нади да Косово и Метохија нису изгубљени”, рекао је патријарх.

“Овде су представници Владе Србије данас, овде су пријатељи наши и народ који ће свагда остати присутан овде”, рекао је патријах.

VULINЛитургији је присуствовало више стотина верника из централне Србије, Црне Горе и Косова, а после ње патријарх Иринеј одликовао је Канцеларију за Косово и Метохију орденом Св. Саве Првог реда- највишим признањем које додељује Српска православна црква.

Признање је примио министар без портфеља задужен за Косово и Метохију Александар Вулин, који је уједно и директор Владине Канцеларије за Косово и Метохију.

Вулин се захвалио Српској православној цркви на овом признању и истакао да је то признање Влади Републике Србије.

“Ово је признање Влади Србије и то је више од захвалности за материјалну помоћ. Материјалне помоћи ће бити, као што је било и до сада, влада ће наставити да финансира живот Срба на Косову и Метохији у динар истом размеру којим је то радила до сада и ја се надам да ће бити и већи”, казао је Вулин.

“Ово признање представља доказ да између Српске православне цркве и српске државе на Косову и Метохији нема ниједне сумње, нема ниједне расправе и да смо на истом задатку, а наш задатак је да Срба на Косову буде више, да се живот овде очува и да живот Срба у економском, духовном и сваком другом смислу буде још бољи”, рекао је он.

Вулин је поручио да је ово признање доказ да српска држава и српска црква на Косову и Метохији раде заједно и да им је циљ само један – да Срби у покрајини живе боље, да их буде више, да живот овде буде цивилизованији и вреднији.

ПризнањА су  додељена на предлог епископа рашко-призренског Теодосија и да свети архијерејски синод Српске православне цркве додељује Канцеларији за КиМ ово високо одликовање за делотворну љубав према СПЦ “нарочито показану пружањем несебичне материјалне помоћи за изградњу и преуређење призренског конака у манастиру Високи Дечани и свесрдну подршку повратницима, обнову храмова и других објеката Српске православне цркве на Косову и Метохији”.

Патријарх Иринеј исто такво признање уручио је и специјалном представнику ЕУ на Косову Самуелу Жбогару, као и Влади Краљевине Норвешке.

Након освећена призренског конака, орден Светог Саве другог реда уручен је бившем норвешком амбасадору у покрајини Свере Јохан Квалеу.

Свечаности у манастиру Високи Дечани присуствовали су помоћник директора Канцеларије за КиМ Мирко Крлић, представници Грађанске иницијативе Српска Владета Костић, Бранимир Стојановић ,кандидати за градоначелнике као и носиоци листе Српска.

 

Check Also

У Грачаници за пет дана 12 инфицираних

У пртеклих пет дана вирус Ковид-19 откривен је код 12 особа, саопштио је Кризни штаб. …