Главна / Друштво / Парох Дарко: Велики петак је дан најстрожег поста у години

Парох Дарко: Велики петак је дан најстрожег поста у години

Православни верници који поштују Јулијански календар обележавају Велики петак, страдање Исуса Христа, дан када је осуђен и разапет на Голготи жртвујући се за све људе и спасење света. За хришћане то је најтужнији дан, када се сећају догађаја који су претходили Христовом распећу.

„Велики петак јесте нажалоснији дан за цело хришћанство, али тај жалосни дан траје јако кратко јер је Христос умро ради нас и нашег спасења да би нама показао пут којим треба да идемо и да би спасао нас од нас самих. На Велики петак се одиграо тај историјски догађај када је Христос разапет на крсту, до тада је крст био један од већих симбола мучења, страдања и патње свих људи, а после Христове смрти крст је постао свети предмет за нас хришћане“, истакао је у изјави за РТВ Грачаница парох грачаничко-бадовачки Дарко Маринковић и нагласио да није било Хрстовог васкрсења после његове смрти, како каже апостол Павле, наша вера би била узалуздна.

Обичаји православних верника разликују се од места до места, али оно што је најбитније за овај дан је строги пост кога се већина верника придржава.

„За овај дан је специфично то што се по строгом типику не једе ништа до изношења Христове плаштанице у средиште храма. То не може свако да издржи и то је својствено само за свештенике, монахиње, монахе и оне који то могу да поднесу и ово је најстрожи пост у години“, казао је отац Дарко и нагласио да је сутра Велика субота и једина субота која се пости на води.

На Велики петак се не пева, не весели а од Великог четвртка до Васкрса не звоне црквена звона јер су она у православној цркви знак радости.

Check Also

Епархија рашко-призренска: Кршење права СПЦ, косовске власти поново забраниле литургију у храму Христа Спаса у Приштини

Епархија рашко-призренска саопштила је да су косовске власти другу годину заредом забраниле верски обред у …