Главна / Вести / Косово и Метохија / Подигнута оптужница против Артемија

Подигнута оптужница против Артемија

bivs_vladika_erp_artemijeВише тужилаштво у Београду подигло је оптужницу против рашчињеног епископа рашко-призренског монаха Артемија и још троје осумњичених да су злоупотребама оштетили фонд Епархије рашко-призренске.

Оптужница је достављена Вишем суду у Београду 27. септембра, а одбрана окривљених је у међувремену доставила суду своје одговоре на њу, објављено је на Порталу судова.

Истрага је у том случају који је покренут пре готово четири године по кривичној пријави СПЦ завршена у јулу.

Поред монаха Артемија, истрагом су били обухваћени власник грађевинског предузећа “Раде Неимар” Предраг Суботички и Јелена Шубаревић, као и архимандрит Симеон Виловски за којим је расписана међународна потерница.

Против Виловског и Суботичког истрага је покренута још у фебруару 2010. године због сумње да су малверзацијама оштетили фонд Епархије рашко-призренске за око 350.000 динара.

Тужилаштво је захтевало истрагу због сумње да су владика Артемије као епископ Епархије рашко-призренске, Виловски као његов секретар и овлашћени за заступање Епархије, Суботички као власник епархијског центра “Раде Неимар” и Шубаревићева као надзорни орган од 2007. до краја јануара 2010. у Београду “прекорачењем службеног положаја прибавили корист Суботичком у износу од 1,5 милиона динара”.

Виловски није доступан српским правосдуним органима пошто је грчки Аеропаг (Врхвни суд) одбио захтев Србије за његово изручење.

Извор: Танјуг

 

Check Also

Јевтић: Посета народних посланица Штрпцу значајна подршка

Дубравка Филиповски, Снежана Пауновић и Дубравка Краљ, народне посланице у Скупштини Србије, посетиле су данас …