Главна / Друштво / Дан борбе против насиља над женама

Дан борбе против насиља над женама

nasilje_nad_zenamaНизом манифестација у Србији ће бити обележен 25. новембар – Међународни дан борбе против насиља над женама, а у Београду ће тим поводом бити организована национална конференција “Дужна пажња у борби против насиља над женама у Србији”.

На конференцији ће учествовати министар правде и државне управе Никола Селаковић, министар рада, запошљавања и социјалне политике Јован Кркобабић и министар просвете Томислав Јовановић.

На конференцији ће бити додељене донације за СОС телефоне за жене жртве насиља, а биће представљени резултати и достигнућа у области превенције и заштите жена од насиља у породици и у интимним партнерским односима.

Како је најављено, на конференцији ће говорити и државни секретари министарства рада, запошљавања и социјалне политике и здравља Бранкица Јанковић и Владимир Ђукић, стална коордiнаторка Уједињених нација у Србији и представница Програма Уједињених нација у Србији Ирена Војачкова – Солорано, директор УНИЦЕФ-а у Србији Мишел Сен-Ло, председник Одбора за људска и маљинска права и равноправност полова Мехо Омеровић, као и директор полиције Милорад Вељовић.

Координаторка Саветовалишта против насиља у породици Весна Станојевић је поводом Међународног дана борбе против насиља над женама рекла да је током ове године у Србији у породичном насиљу, према подацима Саветовалишта који су узети из штампе и полицијских извора настрадало 76 особа, од чега 45 жена, а да је било и пет случајева чедоморства.

“Прошле године убијено је 28 жена, а сада 45, тако да је сваки коментар сувишан”, истакла је Станојевић.

Директорка УНДП-а Србија Ирена Војацкова Солорано рекла је да се процењује да су око 60 одсто жена и девојчица у свету биле жртве насиља било физичког или психичког.

Када је у питању Србија, она је истакла да према статистици УНДП-а са подацима из 2010. године, 54 одсто жена трпи насиље, односно да је свака друга жена коју срећемо на улици жртва насиља.

Аутономни женски центар ће поводом Међународног дана борбе против насиља над женама организовати акцију “Потписујем да ….”, док ће се обележавању прикључити и политичке странке.

Градски одбор Социјалистичке партије Србије Нови Сад и Форум жена СПС Нови Сад ће Међународни дан борбе против насиља над женама обележити акцијом “Није у реду ћутати”, док ће Социјалдемократска партија Србије организовати акцију “Безбедан Вождовац за жене и девојке”. Женска мрежа УРС-а организоваће конференцију за новинаре у Свилајнцу.

Check Also

У Грачаници последњих недеља повећан број инфицираних корона вирусом

Због празничних окупљања  у Грачаници је последњих недеља знатно повећан број инфицираних вирусом Ковид 19. …