Главна / Друштво / Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијера представе “Антигона” 8. маја у Дому културе у Грачаници

Премијерно извођење нове представе Народног позоришта у Приштини „Антигона“,  по Софоклеовом тексту и у режији Ненада Тодоровића, заказано је за 8. мај у Дому културе у Грачаници.

“Комад „Антигона“ је један од носећих стубова античке културе који држе сигурну кућу европске цивилизације. Њен етички темељ је и корен из кога се разгранало позориште које познајемо. Побуна нејаке Антигоне против неумољивог тиранина, њен страшан крај као продукт борбе за етичка начела, љубав коју владар сматра равном издаји, биће инспирација ремек делима која ће бити написана кроз векове који нам претходе. Ова наша „Антигона“ је настала кроз супротстављања Софоклове, Анујеве и Брехтове Антигоне, кроз Есхилову „Седморицу против Тебе“, али и кроз сонгове које смо дрско уметнули. И срушиће та амазонка суровог владара животом својим. Али доћи ће гори”, наводи се у саопштењу.

Поред Тодоровића, који је и адаптирао Софоклеову драму, ауторску екипу чине још сценограф Горан Стојчетовић, композитор Братислав Радовановић, костимографкиња Бојана Костадиновић, маскер Драган Смиљанић. За сценски покрет и кореографију била је задужена Исидора Станишић, док је аутор патолошких налаза др Владимир Јакшић.

Глумци представе: Горица Регодић, Милица Мајсторовић, Игор Дамњановић, Јелена Орловић, Милош Ђуричић, Бранко Бабовић, Милош Ђуричић, Небојша Ђорђевић.

Представу „Антигона“, након премијерног играња на Косову и Метохији, убрзо ће имати прилике да види и публика широм Србије.

Саопштење

Check Also

Гимназија Приштина обележила 108. година постојања

Гимназија Приштина је, као и све друге институције, након уласка међународних снага јуна 1999. године, …