Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић честитао Дан Горанаца

Петар Петковић честитао Дан Горанаца

Директор Канцеларије за Косово и Метохију  Петар Петковић упутио је честитку поводом Дана Општине Гора свим Горанцима. Влада Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и ја лично спремни смо да увек пружимо сву потребну помоћ и подршку за развој ваше општине и стварање услова за бољи живот свих Горанаца, наводи Петковић у честитки.

Честитку преносимо у целости:

Поштовани господине Сахтијари,

Вама, органима власти и свим житељима Горе,  као и свим Горанцима у другим деловима наше земље, региона и света, честитам Ђурђевдан – Дан Горанаца и Дан Општине Гора.

За становнике Горе Ђурђевдан је дан љубави, пријатељства, помирења, дан почетка пролећа и испраћаја зиме, али пре свега, тежња да се свима покаже ко су запараво Горанци – jедан мали, посебан народ, са падина Шар планине, топлог срца, израженог гостомпримства, вредан, сложан, са невероватно израженим осећањем за очување традиције. Иако су вас кроз векове својатали, па се често чинило да сте свачији и ничији, ипак сте остали своји и посебни, толико да не заборављате да обележите Ђурђевдан и да прославите Бајрам и Курбан Бајрам.

Као што брижљиво чува свој језик, обичаје и културу, своје корене, остатке православних цркава и гробаља, народ Горе показао је мног пута до сада и непоколебљиву приврженост својој држави Србији. Та оданост Горанце је често скупо коштала, као што се десило и у погрому 1999. године, што српски народ памти са поштовањем и пијететом.

Такође, памтићемо да смо поред љубави и пријатељства на овим просторима заједнички делили и све притиске, неслободе, изолованости и опасности, што нас је нераскидиво везало и зближило, али и научило да ценимо часност и поштење, као вредности са којима можемо и морамо превазићи сва искушења.

Влада Републике Србије, Канцеларија за Косово и Метохију и ја лично спремни смо да увек пружимо сву потребну помоћ и подршку за развој ваше општине и стварање услова за бољи живот свих Горанаца.

На крају, желим вам да Ђурђевдан, празник свеколиког горанског окупљања и ове године прославите тако што ћете водити рачуна о свом здрављу и здрављу ваших најмилијих.

 

Срећан празник!

Check Also

У ЕУ и САД веома незадовољни што Курти упорно одбија да обнови дијалог с Београдом

  Званичници у институцијама ЕУ и земље чланице Уније снажно захтевају од власти Косова да …