Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Народ ће проценити ко је радио у његовом интересу

Вучић: Народ ће проценити ко је радио у његовом интересу

Председник Србије Александар Вучић није данас желео да коментарише то што је његова најава о разговорима о уједињену СНС и СПАС-а Александра Шапића изазвала реакције пре свега једног дела опозиције у јавности, додајући да је њему најважније шта ће рећи грађани на изборима.

“Не желим о таквим стварима да говорим. Видим да се сви већ радују како су победили на изборима, и ја им честитам на томе, а коначно ћу да честитам када се преброје гласови”, рекао је Вучић одговарајући на питања новинара у селу Звечка код Обреновца.

Он је истакао да су за њега најважнији гласови грађани на изборима, а светиња – воља народа, а не оно што пишу поједини политичари и њихови медији.

“А, народ ће процени ко је радио у његовом интересу”, рекао је Вучић.

“Националне фреквенције неће, као пре, делити тајкуни”

Председник Вучић поручио је да у Србији неће, као што је то пре био случај, националне фреквенције медијима делити тајкуни и политичари.

На питање новинара како коментарише то што део бившег режима окупљен око Драгана Ђиласа у разговору са европарламентарцима захтевао да се националне фреквенције поделе оним медијима које контролише Ђиласов пословни партнер, као и тврдње Зорана Лутовца да је он, Вучић, додељивао нациналне фреквенције својим тајкунима, председник је одговорио да су нациналне фреквенције биле додељене управо када су на власти и Ђилас, Тадић, Лутовац, Јеремић…

“Тада сте имали РТС као тобожњи јавни сервис, Пинк, Хепи, Прву и Б92 са националним фреквенцијама а то је било и 2010. и 2009. и 2008. године, па ко им је онда дао фреквенцију? Они су им дали. Жале се сада на сопствене одлуке, сметају им њихове одлуке, то што су сами урадили”, казао је Вучић.

Захвалио је, како је рекао, што су признали да су “тајкуни подржавали тајкуне”, јер он то никада, каже, не би рекао.

“Тада су им и Пецони и Жељко Митровић били дивни, а сада им нису толико дивни. Правили су марифетлуке како ће са Грком да се договоре да они контролишу секунде… Ко ће да добије фреквеције, то није на тајкунима и политичарима већ на струци да доносе одлуку”, навео је Вучић.

То је пример, каже он, да поједини не доживљавају политику као частан посао којим треба нешто да ураде добро за грађане, већ као прилику за свој лоповски бизнис и извлачење десетинам милиона евра “путем секунди”.

На питање да прокоментарише то што Ђилас негира да има рачуне у Социјете женерал банци у Цириху, Вучић је казао да се Ђиласовим рачунима сада баве надлежни органи и да ће истрага утврдити чији су то рачуни.

“Раде на томе надлежни органи. Сваком је јасно да нико није могао да измисли онакве ствари. У сваком случају, много је важније то што је Ђилас и сам признао да су његове фирме зарадиле 620 милиона евра, пошто је са тим новцем могло да се направи око 310 школа по Србији, с обзиром да нова школа са фискултурном салом кошта око два милиона евра”, навео је председник.

Вучић је додао да му није криво што је Ђилас пребогат већ зато што тај новац није потрошио на народ.

Имамо новца за помоћ, немамо проблем са јавним дугом

Председник Вучић је одбацио критике на рачун новчане помоћи дражаве грађанима и истакао да у буџету има новца за исплату, јер су предвиђене уштеде, додајући да спасавање живота грађана нема цене.

Додао је и да су га више забринуле изјаве о тобожњим задужењима Србије на Далеком истоку, односно у договорима са Кином, те истакао да Србија нема проблем са јавним дугом.

Он је тако одговорио на питање како види критике проф. Дејана Шошкића да је селективна помоћ грађанима упитан потез у време пандемије.

Вучић је рекао да не жели да га дисквалификује, али да је то говори човек који НБС преузео када је један евро вредео 75 динара, а по његовом одласку 118 динара.

“Толико о његовом успеху, стручности и самокритици. Чини ми се да када сад тако лошим резултатима владате, а после некоме држите придике, ономе ко тај курс држи без промене девет година, онда то више говори о њему”, рекао је Вучић.

Како је рекао, по питању помоћи грађанима, шта год да уради, неће ваљати, јер ако се не издвоји новац, неко би то критиковао, јер људи тешко живе, чега је каже, и сам свестан, али има и помака.

“Одлуку смо донели да мотивишемо људе, да покажемо да нам је стало да се вакцинишу. Неко је јуче рекао да није нормално да обезбедимо вакцине, а да онда морамо да им платимо што им спасавамо животе… Интерес државе је да спасавамо животе. Некад неког не можете да уверите да му тиме спасавате живот, и на који год начин да морамо да убедимо људе, то радимо, то није питање цене”, рекао је Вучић.

Он је истакао да има довољно новца у буџету за исплату новчане помоћи, јер да са планираним уштедама у буџету има и за више од 3.000 динара, које издвајају за вакцинисане.

“Али, забринуле су ме лажи и бесмислице око задуживања. Србија нема проблем са јавним дугом. Нас не занимају политички ратови великих сила, нас занима да се не презадужимо, да не остављамо дугове нашој деци”, рекао је Вучић.

У том смислу, навео је да Црна Гора има јавни дуг 105 одсто, што је, подсећа, он већ годинама говорио.

“Имамо доброг министра финансија, гувернерку, никад то себи не бисмо дозволили. Дуг може да нам буде максимално 60,5 одсто”, рекао је Вучић.

Додао је и да се не сме заборавити да држава све ради и успева у време корона кризе, када је то најтеже.

Извор: Тањуг

Check Also

Полиција претреса окупљене Србе на Газиместану

Патроле кососвске  полиције присутне су у знатно већем броју него прошле године на Газиместану. На …