Главна / Вести / Србија / Вучић: За четири српске општине у БиХ 10 до 12 милиона евра

Вучић: За четири српске општине у БиХ 10 до 12 милиона евра

Председник Србије Александар Вучић најавио је данас да ће Србија помоћи четири српске општине, три у Републици Српској, једну у Федерацији са проблемима у буџету, са 10 до 12 милиона евра.

„Наша намера није да показујемо симболично присуство, већ суштински помогнемо РС и нашем народу. Милорад Додик је у више наврата тражио да помогнемо и донели смо одлуку, након разговора са људима из Костајнице, Дубице, Невесиња, које припадају РС и Дрвару из Федерације, да помогнемо у обезбеђивању примарног суфицита у буџетима“, објаснио је Вучић у изјави новинарима након састанка у Козарској Дубици.

Истакао је да ће помоћ Србије бити заиста велика, и износиће 10 до 12 милиона евра.

„То је заиста огроман новац и видеће се огромна разлика. Нису веровали ни начелници да ћемо да дајемо толико. Део ћемо дати у готовини, а део у пројектима. Хоћемо да се види када Србија помаже да људи буду задовољни. Наш циљ је да људи остану да живе на својим огњиштима. Захвалан сам Републици Српској што увек и без сујете и таштине разговара са нама и што довољно мудро и паметно траже. А ми, уколико смо у могућности, да привучемо стране директне инвестиције “, поручио је Вучић.

Председник Вучић најавио је изградњу великог меморијалног комплекса у Доњој Градини.

“Културу сећања ко нема, он не може да има ни снагу за будућност”, поручио је Вучић.

Истакао је да “наша намера није да показујемо да симболично присуствујемо, него да помогнемо Републици Српској и додао да има три проблема.

“Први је тај да ми морамо да будемо део Европе и света, други је да не постоји светски поредак. Под три, никада мање нису постојали морални принципи у светској политици. Тако да вам дође да се насмејете када чујете оне који су разбијали Југославију да данас говоре како су за принцип непроменљивости граница, па потом и 2008. када су Србију исто су били за тај принцип, а данас све време то понављају”, истакао је Вучић.

Српски члан председништва БиХ Милорад Додок рекао је након састанка у Козарској Дубици да је захвалан Србији и њеном председнику Александру Вучићу на несебичној и континуираној помоћи коју пружа Републици Српској.

Додик је новинарима пренео да је на састанку било речи о стању у те четири општине, као и да је од Вучића затражио да им помогне, будући да те општине имају системски проблем у вези са финансијама и развојем.

Посебно је указао да постоје проблеми у Козарској Дубици и Костајници, које је недавно задесио и земљотрес.

“Захвалан сам председнику Вучићу за сву врсту помоћи Републици Спрској, као и Дрвару, који је у Федерацији БиХ, на интересу који исказује и жељи да помогне у решавању важних питања”, рекао је Додик.

Главна тема састанка са начелницима општина Козарска Дубица, Костајница, Невесиње и Дрвар биле су инвестиције Србије и Српске у ове четири општине, које спадају међу неразвијене, као и помоћ у санацији штете од недавног земљотреса у Дубици и Костајници.

Састанку су присуствовали и председница Републике Српске Жељка Цвијановић, председник Владе Републике Српске Радован Вишковић и председник Скупштине Недељко Чубриловић.

Извор: Танјуг,РТС

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …