Главна / Вести / Свет / Борељ: Боља и јача ЕУ песпектива за Западни Балкан

Борељ: Боља и јача ЕУ песпектива за Западни Балкан

Шефови диполоматија ЕУ састају се данас у Бриселу, а главна тачка дневног реда биће стратешка дебата о Западном Балкану.

Шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ изјавио је пред састанак Савета ЕУ да ће ”најважније питање дана бити ситуација на Западном Балкану”.

”Желимо да сагледамо ситуацију и видимо како можемо више да се ангажујемо у региону. Желимо да нагласимо важност коју Западни Балкан има за ЕУ и како ЕУ може да понуди бољу и јачу европскиу песпективу региону”, каже Борељ.

У Савету ЕУ најављују да ће данашња министарска дебата о Западном Балкану бити посвећена геополитичком приступу ЕУ региону, а да ће један од фокуса бити на дијалогу Београда и Приштине.

Министри ће саслушати извештај специјалног представника ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака.

Истовремнео, разговраће се и о утицају тречих земља у региону.

”Јасно је да се ситуација последњих година значајно променила када је реч о утицају споља на земље Западног Балкана. ЕУ не претендује на ексклузивно присуство у региону, али је важно да буде присутна и да буде водећи играч”, поручују из Брисела.

У Бриселу констатују да је стратешки интерес ЕУ да буде ”више присутна” на Западном Балкану, уз напомену да стабилност региона значи и стабилност целе Европе.

Извор: Тањуг

Check Also

Одаловић: Београд тражи масовне гробнице, Приштина не одговара на наше захтеве

Претрага терена на локалитету рудника Штаваљ у општини Сјеница, почела је пре осам дана по …