Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић: Настављају се напади на верску и културну баштину СПЦ на КиМ

Петар Петковић: Настављају се напади на верску и културну баштину СПЦ на КиМ

Настављају се напади на верску и културну баштину Српске православне цркве на Косову и Метохији. Синоћ је око 22 сата каменована црква Свете Петке у Косовској Витини од стране непознатих починилаца, али на срећу нико није повређен. Овом инциденту претходио је покушај непознатих изгредника да на Ђурђевдан скину српску тробојку са звонаре цркве Светих Апостола Петра и Павла у Клокоту, наводи се у достављеном саoпштењу директора Канцеларије за КиМ, Петра Петковића.

Овиме се број напада на православне храмове на територији Косова и Метохије од почетка године попео на десет, а починиоци за ова гнусна злодела нису ухапшени ни кажњени.

“Број инцидената у којима се на мети нашла верска и културна баштина Србије у покрајини алармирају да није реч о изолованим догађајима, већ о серији напада који за циљ имају да заплаше и протерају преостали српски живаљ у покрајини јер је добро познато да су наши храмови важна места саборности српског народа на Косову и Метохији.

Посебно је симптоматично да су напади учесталији током црквених празника, чиме се шаље недвосмислена порука Србима у покрајини да немају права на мир, али је и јасан сигнал нетрпељивости према свему српском.

Нажалост, политика некажњивости и умањивање важности ових напада чему сведочимо из Приштине, стимулативно делују на изгреднике. Томе у прилог сведочи и чињеница да се црква у Клокоту већ раније ове године нашла на мети лопова када је из ње украден новац, а приликом упада разваљена су главна врата и поломљен прозор. Те исте ноћи оскрнављена је и црква Свете Тројице у Партешу из које је украден новац и вредне црквене реликвије.

По истом принципу обијене су и опљачкане Црква Светих 40 мученика Севастијских у селу Драјковце код Штрпца, као и Храм Светог Димитрија у селу Доња Битиња у општини Штрпце.

Црква Свете Недеље у селу Горња Гуштерица код Грачанице се такође нашла на овој листи пљачкања и напада, док је црква Светог Марка у Шилову остала и без озвучења, а лопови су крали и грађевински материјал намењен за изградњу Парохијског дома поред Храма Светог Апостола Луке у селу Витомирци код Пећи.

О степену угрожености српске имовине, како верске, тако и јавне намене, недавно је у свом годишњем извештају известио и амерички Стејт департмент.

Због интензивног и континуираног напада на српске светиње, али и остале објекте јавне намене и приватне имовине на Косову и Метохији, више пута смо се као Канцеларија за Косово и Метохију Владе Србије обратили и међународним институцијама и мисијама које делују на простору Косова и Метохије чија је дужност и обавеза да гарантују мир и миран суживот, али без адекватне реакције.

Због тога поново захтевамо да се степен заштите српских верских објеката подигне на још виши ниво, а верницима гарантује мир и безбедност на простору Косова и Метохије, јер без тога њихов мандат губи сваки реални смисао”, наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију, Петра Петковића.

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …