Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Мора се стати на крај инцидентима и нападима на Србе на КиМ

Петковић: Мора се стати на крај инцидентима и нападима на Србе на КиМ

„Најновији напад на две српске повратничке куће у селу Дубрава у општини Исток јесте кап која је прелила чашу“, оценио је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић данас на конференцији за медије.

Он је подсетио да је јуче реаговао поводом напада на цркву Свете Петке у Косовској Витини рекавши да је реч о 11 нападу на храмове Српске православне цркве на КиМ.

„Након само пар сати имамо нове нападе на породичне куће повратничких породица Радоја и Милана Пумпаловића из Дубраве“, рекао је Петковић и додао да је породица Радоја Пумпаловића и раније доживљавала нападе од стране албанских екстремиста.

Петковић је истакао да је у питању пети напад на ову српску породицу.

„После се многи праве наивини и питају зашто се Срби не враћају на простор Косова и Метохије“, оценио је Петковић и додао да су разлози многобројни.

„Приштина није и не обезбеђује услове за повратак Срба на простор КиМ а и српски повратници који су се већ вратили застрашују се и протерују тако што им се пале и обијају куће и краде имовина“, нагласио је Петковић  и подсетио да је стопа повратка Срба на КиМ најмања и најнижа на целом свету.

Он је оценио да мора да се стане са нападима и инцидентима јер, како је рекао, овде није реч о никаквим изолованим инцидентима већ је реч о серији етнички мотивисаних напада на Србе, њихову имовину и храмове Српске православне цркве.

„За месец ипо дана до сада је обијено и нападнуто 11 храмова и цркава на простору Косова и Метохије и све се то дешава у време великих празника како би се додатно обеспокојио  српски народ на КиМ“, рекао је Петковић.

Директор Канцеларије за КиМ је указао да „политика некажњавања од стране Приштине подстиче албанске екстремисте да и даље нападају српске куће, Србе и српске цркве“.

„Овај албански екстремизам који је усмерен према Србима додатно се подгрева и чињеницом да сваког дана имамо ратно хушкачку политику и говоре из Приштине који говоре и против државе Србије, и Београда и председника  Александра Вучића и српског народа на КиМ, који су против дијалога и не желе да формирају Заједницу српских општина. Таквом антисрпском политиком и реториком која долази из Приштине само се хране они албански екстремисти који онда крећу у акцију и нападају све што је српско“, закључио је Петковић.

Говорећи о састанку са шефом ОЕБС-а на Косову и Метохији Мајклом Девенпортом, Петковић је рекао да Девенпорта упознао са свим претходним и најновијим инцидентима и пренео му да „држава Србија најоштрије реагује због тога“.

„Упутили смо званичне дописе и реаговања и осталим међународним мисијама и институцијама, као и представницима у Бриселу јер коначно мора да се стане на крај свим тим нападима и инцидентима који се дешавају према српском народу“, рекао је Петковић.

Извор: ТВ Мост

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …