Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић и Девенпорт разговарали о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Петковић и Девенпорт разговарали о политичко-безбедносној ситуацији на КиМ

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију, др Петар Петковић, разговарао је данас са новим шефом Мисије ОЕБС на Kосову и Метохији Мајклом Давенпортом.

Петковић је на почетку разговора нагласио да је до сада постојала изузетно добра сарадња са Мисијом ОЕБС на КиМ и да се нада да ће редовнa, отворена и садржајна комуникација, бити настављенa и у наредном периоду. Петковић је оценио да ОЕБС на Косову и Метохији има значајну улогу у успостављању владавине закона и безбедног окружења за све грађане и изразио очекивања да ће наставити да делује у складу са тим.

Директор Канцеларје за Косово и Метохију известио је Давенпорта о току процеса вакцинације на Косову и Метохији, где је до сада вакцинисано више од 15.000 становника, подвукавши да је Србија апсолутни лидер у региону по том питању.

Петковић и Дaвенпорт разговарали су и о политичко-безбедносној ситуацији на Косову и Метохији, са посебним освртом на положај српског народа у нашој јужној покрајини. Том приликом директор Kанцеларије за Kосово и Метохију указао је на готово свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, здравствене установе, цркве и манастире, на угроженост целокупне српске културне баштине у покрајини, посебно скренувши пажњу на манастир Високи Дечани, који се налази на листи најугроженијих културних споменика Европе.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је Дaвенпорта и о току дијалога Београда и Приштине, констатујући да је неиспуњавање обавезе формирања Заједнице српских општина, са којом Приштина касни осам година, велика препрека и изазов у процесу нормализације односа.

„Међутим, и поред отверених порука из Приштине о незаинтересованости, Београд остаје и даље опредељен за дијалог, као једино средство за нормализацију прилика у региону и мирно, политичко решавање свих отворених питања“,  нагласио  је директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић.

На крају разговора Петковић је изразио очекивања да ће ОЕБС наставити да ради на спречавању једностраних и провокативних потеза Приштине и на промовисању дијалога као јединог начина да се дође до обострано прихватљивих и одрживих решења.

Саопштење

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …