Главна / Вести / Косово и Метохија / Срби повратници у општини Исток, упркос честим нападима, решени да опстану

Срби повратници у општини Исток, упркос честим нападима, решени да опстану

Срби повратници у општини Исток често су мете напада и пљачки од стране Албанаца, који до сада ниједном за то нису одговарали. И поред свих недаћа и невоља које им се свакодневно дешавају, они су решени да ту остану и боре се за свој опстанак.

Пре пар дана по пети пут нападнута је породица Радоја Пумпаловића из села Дубрава. Екипа РТВ Грачаница посетила је данас ову породицу.

На једноставно питање како је, Радоје је кроз плач одговорио да није добро и упитао како може да буде кад је стално изложен нападима.

„Како могу да будем добро кад ме сталано нападају и пљачкају, све су ми по кући покрали. Шта да кажем, ово је већ пети пут да ме нападају. Ја сам сваки пут пријавио полицији и стално идем да се распитам како напредује случај али ништа од тога“, прича за РТВ Грачаница нападнути повратник Радоје Пумпаловић.

Пумпаловићи су до сада више пута били изложени нападима непознатих Албанаца, а да за то нико није кажњен.

„Последњи напад се десио у петак, када сам био да узмем лекове, јер их овде нема. Када сам се вратио у петак увече из сна ме је пробудио јак звук поломљеног стакла. Устао сам и видео да је поломљен прозор. Био сам сам у кући и мало сам се узнемирио“, каже Радоје и истиче да су исте ноћи и његовом брату  Милану полупани прозори.

Претходне године Радоја је непознати починиоц напао ножем и тражио новац. Он је, на срећу, том приликом остао неповређен и поручује да се и после свега не боји.

„Не бојим се њих, само се Бога бојим. Ја немам куда да идем, остајем овде, а они ми не могу ништа сем да ме убију“, храбро поручује Радоје.

Пумпаловићи су се у Дубраву вратили 2016. године и решени су да ту остану.

На територији општине Исток тренутно у 18 насељених места живи око 600 Срба повратника, који су се на КиМ враћали од 2001. па до дана данашњег.

То је мали број људи, јер је пре 1999.године на територији ове општине живело око 9.000 Срба, истакао је  за РТВ Грачаница председник Привременог органа општине Исток Малиша Ђурић.

„Срби у свим повратничким селима у општини Исток су углавном мете напада. Нападају  људе који имају по 80 година и који никоме нису дужни, нити за нешто криви и који само желе да живе на свом имању и обрађују своју земљу“, истакао је Ђурић и додао да се на мети напада често нађе и њихова покретна и непокретна имовина.

rbt

Ђурић напомиње да је процес повратка готово стао,  управо због честих напада на повратнике и њихову имовину.

„Сви напади који се дешавају негативно утичу и на повртанике и на оне који су у фази решености да се врате и то је једини разлог што повратка готово да више и нема.Циљ нам је да задржимо ове људе са породицама овде, а када је реч о повратку тиме треба да се бави међународна заједница која је по свему судећи, затајила по том питању“, наглашава Ђурић.

 

Check Also

Стано: Циљ Радне групе да се нађе трајно ресење за таблице

Први састанак Радне групе, која би требало да се бави решавањем спора Београда и Приштине …