Главна / Вести / Косово и Метохија / Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Ракочевић: КФОР неопходан на КиМ у деценијама које следе

Председник Србије Александар Вучић раније данас изјавио је да ће једна од великих сила тражити повлачење Кфора и Унмика са КиМ.

Живојин Ракочевић, аналитичар, сматра да је КФОР неопходан на овим просторима како би заштитио народ, спречио инциденте и заштитио наше културно и верско наслеђе.

“Кфор никада није рекао да ће се Српски народ свом силом вратити на своја огњишта. Али не смемо заборавити да су Амерички војници седамнаестог марта 2004 године у Чаглавици директно учествовали у одбијање масе која је кренула на нас. Ми имамо респект према КФОР-у и свакоме ко носи оружје и ко би могао да одврати нападача на нас. Имамо манастире где је неопходна заштита КФОР-а. Различити контигенти КФОР-а су имали и различите улоге на Косову и Метохији у прореклих двадесет година. Не може се поредити улога КФОР-а у пределу Призрена где је све наше уништено и улога КФОР-а на северу Косова и Метохије. КФОР је апсолутно неопходан  на овим просторима и то у деценијама које следе. Ми, сабијени у гета, двадесет година чекамо да будемо заштићени. Само у протеклих месец дана било је десетине напада на цркве, много провокација, атмосфера је лоша, а КФОР мора да подигне ниво своје видљивости  и присутности”, рекао је Ракочевић за РТВ Грачаница.

Check Also

Густа магла на Косову, полиција апелује на возаче да буду опрезни

На Косову је од јутарњих часова приметна густа магла дуж речних котлина и низија, па …