Главна / Вести / Косово и Метохија / Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Конференција о напретку у случају против бивших лидера ОВК 19. маја

Специјални тужилац у случају бившег лидера ОВК Хашима Тачија, Кадрија Весељија, Јакупа Краснићија и Реџепа Сељимија одржаће следеће недеље Конференцију о напретку овог случаја, преноси Газета експрес.

Према календару Специјалног суда, ова Конференција би требало да се одржи 19. маја у 11 часова.

Тачију, Весељију, Сељимију и Краснићију се на терет стављају дела која имају везе са ратним злочинима, незаконитим или произвољним притварањем, окрутним поступањем, мучењем и илегалним убиствима и злочинима против човечности, другим нехуманим делима, мучењем, убиствима, илегалним нестанцима и прогоном, која су се, према тврдњама Специјализованим коморама догодили између марта 1998. и септембра 1999.

Специјализована већа тврде да за ове злочине, бивши лидери ОВК сносе кривичну одговорност као појединци на основу различитих облика кривичне одговорности за злочине представљене у оптужници, „који су почињени у контексту сукоба међународне оружане снаге на Косову и у контексту распрострањеног и систематског напада на особе за које се сумња да су противници ОВК“.

Специјализована већа и Специјализовано тужилаштво – иначе познато и као Специјални суд – истражују наводне злочине које су починили припадници бивше ОВК, почињене над етничким мањинама и политичким ривалима од јануара 1998. до децембра 2000. године.

Ови злочини помињу се у извештају Савета Европе из 2011. године, чији је аутор швајцарски сенатор Дик Марти.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Ђоровићима из Лапљег Села уручена нова опрема за производњу торти и колача

Нова опрема и помоћни уређаји за израду торти и колача у вредности од преко 4 …