Главна / Вести / Косово и Метохија / Малинарима у Грачаници уручена опрема

Малинарима у Грачаници уручена опрема

У општини Грачаница последњих година власници пољопривредних земљишта све чешће се одлучују да се испробају у малинарству.

“Засађено је око 800 метара малина, надамо се приносу у трећој години од три тоне,који ба задовољио потребе четворочлане породице као што је моја. Ово  ми је прво искуство у производњи малина на наговор пријатеља, пробаћу и видећу хоће ли се исплатити”, рекао је Раде Велић, малинар.

Марко Тодоровић који се малинарством бави последљих пет година, препознао је могућност профитабилне производње и повезао кооперанте у удружење малинара.

“Имам малину на површини од 25 ари и сваке године проблем је откупна цена, због тога што немамо где да је складиштимо, па је продајемо када је најнижа. Кроз овај пројекат добио сам хладњачу која ће у овом случају бити сабирни центар за воће свих коопераната који су ове године подигли засаде, али и свих других који од раније имају малину, али су такође имали проблем њеног складиштења. На овај начин наступаћемо заједно и остварити бољу откупну цену“, истиче Тодоровић.

Удружење малинара коопераната подржано је од стране општине, али и швајцарског Каритаса који финансира Аустријска развојна агенција. У оквиру пројекта одрживог развоја, уз саднице добили су и неопходну опрему у системима за наводњавање , као и хладњачу која ће бити испоручена са првим родом малина.

“Циљ пројекта је да помогне људима да остану овде и живе од свог рада, да се на одржив начин оживи пољопривредна производња истовремено водећи рачуна о

животној средини јер се читав пројекат заснива на органској производњи“, казала је Сандра Хорина, директорица Аустријске развојне агенције.

Председник општине Грачаница, Срђан Поповић, истиче да су овакви пројекти један од начина да се помогне и развије сектор пољопривреде.

„План нам је да улажемо и подстакнемо већу пољопривредну производњу и зато су веома важни овакви и слични пројекти. Због даљег напретка и бољег живота важно је да се настави за развојем целокупне привреде. Драго ми је да смо успели да успоставимо добру сарадњу са Аустријском канцеларијом и у року завршимо пројекте које смо овде планирали. Надам се да ћемо наставити сарадњу и бити партнери на сличним пројектима, собзиром да је ово рурална средина и да има потенцијала за развој пољопривредне производње. Данас смо на имању Тодоровића и овде ћемо се још једно окупити када малина роди, да видимо како се пројекат спроводи“, казао је Поповић.

Осим опреме коју су добили за узгој малине, пројекат подразумева и неопходне обуке пољопривредника.

Check Also

Петковић: Уместо да формира ЗСО, Курти наставља са својим милитантним плановима

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић изјавио је да Курти, уместо да формира …