Главна / Друштво / Преминуо Ђорђе Марјановић

Преминуо Ђорђе Марјановић

Славни певач Ђорђе Марјановић преминуо је данас у 90-ој години од последница заразе коронавирусом.Како преносе београдски медији, био је прикључен на респиратор и лекари су се претходних дана борили за његов живот.

Марјановић је највећа некадашња југословенска и српска музичка звезда чија каријера траје више од пола века.Први је певач који је имао званичне клубове обожавалаца у бившој Југославији.Рођен је у Кучеву 1931. године. У Пожаревцу је завршио гимназију, а потом је напустио студије фармације у Београду. Убрзо почиње да ради као статиста, између осталог и у ЈДП-у.Први пут је наступио као певач на аудицији коју је организовало Удружење џезиста Србије.Прву плочу “Музика за игру”, објавио је за ПГП-РТБ 1959. године и она је продата у 11.000 примерака.Наредне године почиње каријеру у Совјетском савезу, где је био веома популаран и где је одржао концерте са бројном публиком.

Учествовао је на готово свим југословенским фестивалима забавне музике – Београдско пролеће, Песма лета, Сплитски фестивал, Загребачки фестивал и други.Остао је упамћен по многим хитовима, међу којима су Звиждук у осам, “Лазарела”, “Романа”, “Моје лудо срце”…Од публике се опростио у мају 2004. године, концертом у Центру Сава.Поводом његовог 75. рођендана, Културно-образовни програм РТС-а направио је серију “К”о некад у осам” од пет епизода о његовом животу и каријери, чија је промоција одржана у Руском дому, уз присуство делегација Русије, Белорусије и Украјине.За његов 80. рођендан, у октобру 2011, у Дому синдиката у Београду одржан је коцерт “Милорду с љубављу”.

Широм Србије, постојали су клубови обожавалаца Ђорђа Марјановића, “ђокиста”, које је он редовно обилазио.На одушевљење публике, у јуну 2016, појавио се на фестивалу Песма лета у Смедереву и на плејбек извео песме Звиждук у осам, Романа и Никад није касно.Ђорђе Марјановић је добитник великог броја награда и признања, међу којима су Златни микрофон Радио Београда (2016), Сретењски орден трећег степена (2015), Златна плакета Београда.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У српским срединама на КиМ 28 новозаражених, једна особа преминула

У српским срединама на Косову и Метохији, од 66 тестираних узорака, регистровано 28 нових случајева …