Главна / Политика / Вулетић: У центру разговора у Бриселу – да ли ће Кфор остати на КиМ или не
????????????????????????????????????

Вулетић: У центру разговора у Бриселу – да ли ће Кфор остати на КиМ или не

Социолог Владимир Вулетић рекао је за РТС да ће бити важна ствар ако се у Бриселу, у разговору са Јенсом Столтенбергом, добије потврда да су само нагађања да се повлачи Кфор са КиМ као и да ће бити онемогућен сваки такав покушај.

Председника Александра Вучића очекују два важна састанка, први на самиту лидера Западног Балкана Брдо – Бриони у Словенији. Онда иде у Брисел на састанак са генералним секретаром НАТО Јенсом Столтенбергом.

Гостујући у Јутрњем програму РТС-а, социолог Владимир Вулетић је рекао да је тема у Словенији централна и једна. Посета Борута Пахора Београду и Приштини била је на неки начин у циљу прирепеме састанка на Брду Бриони који ће се данас дестити.

Према његовим речима, треба имати у виду контекст – иницијатори су Хрватска и Словенија и то је покушај Брисела да игра на овом терену, тако што ће локални играчи, јер су те две земље биле у бившој Југославији – моћи да лакше нађу заједнички језик са земљама региона.

Некада представљају већи проблем него што је корист, прошле године није било самита због короне. Каже да је важно да имамо стални дијалог у региону.

Када видимо шта се дешава у Израелу показује се да је бољи сваки дијалог него да га нема, рекао је Вулетић.

Конструктвина улога Србије у регионалним иницијативама 

Штампа пише да је Вучићев амандман о границама направио пометњу. Вулетић каже да дневна штампа воли бомбастичне наслове.

Пометња је, како каже социолог, покушај да се на мала врата постави нешто што би обавезивало потписнике.

Није реч о пометњи већ о прецизирању, истиче Вулетић, додајући да је Србија конструктивна.

Ако су то границе које УН поштују нема пометтње. Пометња је снажан израз, каже социолог.

Треба имати у воду да Србија игра контруктувну улогу у регионалним иницијативама, без обзира колико се чини да се и оваквим насловима шаље порука да је Србија реметилачки фактор у региону, она то није, већ је стожерна земља, подвлачи Вулетић.

Према његовим речима, већина ствари кој се у региону дешава је повезана са нерешеним српским националним питањеми и када је реч о КиМ и БиХ, то нас чини земљом у епицентру дешавања.

Посета Бриселу и разговори са Јенсом Столтенбергом

То је важан сусрет, каже Вулетић. Оно што је важно да ће у центру разговора бити питање да ли ће Кфор остати на КиМ или не.

То се не доводи у питање генерално, каже Вулетић, али динамика збивања на КиМ се на тај начин дешава – нешто се уради мимо процедуре, мимо правила а онда се покушава дипломатским средствима нормализовати ситуаиција.

Нико суштински не најављује да ће се Кфор повући, али ми знамо, указује Вулетић, да би у случају такве ситуције тзв. БСК преузеле контролу.

Не очекујем да се тако нешто може догодили у следећих годину или две, најаве су опасене, биће важна ствар ако се у Бриселу добије потврда да су само то нагађања и да ће бити онемогућен сваки покушај, рекао је Вулетић.

Сигурно има земаља које би и волеле да се на тај начин убрза, каже он.

“Имамо пат позицију када је реч о решавању питања Косова, а овакав сецнарио где би се Кфор повукао где би имали косовску амрмију на делу – то би учинио динамику у порвцу која нам не одговара”, рекао је Вулетић.

То ће бити наважнији резултат тих разговора у Бриселу, закључио је Вулетић.

Извор: РТС

Фото: БИГ

Check Also

Боцан-Харченко: Притисак на Србију невероватан

Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Боцан-Харченко каже да су основни циљеви Русије заштита становништва …