Главна / Политика / Самит Брдо-Бриони – Србија тражи да принцип непроменљивости граница буде у складу са повељом УН

Самит Брдо-Бриони – Србија тражи да принцип непроменљивости граница буде у складу са повељом УН

На Брду код Крања данас се одржава састанак лидера Западног Балкана у оквиру процеса Брдо – Бриони, а на позив домаћина, председника Словеније Борута Пахора састанку ће присуствовати и председник Србије Александар Вучић.

Осим председника Србије, на састанку ће бити и председник Хрватске Зоран Милановић, председник Албаније Илир Мета, председник Црне Горе Мило Ђукановић, чланови Председништва БиХ Милорад Додик, Жељко Комшић, Шефик Џаферовић, председник Македоније Стево Пендаровски и председница привремених приштинских институција Вјоса Османи.

На данашњем самиту лидери земаља учесница обележиће и 10. годишњицу покретања Иницијативе, али и, како је најављено, „поново потврдити и ојачати посвећеност наставку процеса проширења ЕУ“.

Такође, према најавама, лидери ће „разменити мишљења о актуелним питањима у неформалној атмосфери“, а очекује се и усвајање заједничких закључака, а можда и декларације, како је раније најавио словеначки председник, о непромењивости граница на Западном Балкану.

Очекује се да у 11.00 часова почне пленарна седница самита, након које би требало да буду објављени закључци са седнице, као и декларација.

Председник Вучић је поводом данашњег самита, казао у петак, да је добио предлог закључака данашњег Самита у којем стоји да се сви учесници противе промени граница. Како је навео, он је унео један мали амандман, који је сада „пакао за њих”.

„Само сам ставио да противљење промени граница буде у складу са Повељом Уједињених нација”, рекао је Вучић.

Домаћин самита, словеначки председник, поводом данашњег самита, прошле недеље разговарао је са Вјосом Османи у Приштини, а са председником Вучићем у Београду. Такође, Пахор се у истим поводом у септембру састао са македонским председником Пендаровским, а у марту са члановима Председништва БиХ, док је пре две недеље одвојено разговарао са Ђукановићем и Метом.

Пахор је у Приштини рекао да је против промене граница на Западном Балкану, док је Османи казала да ће дијалог са Србијом бити настављен, али не о статусу и границама Косова.

У Београду, Пахор је истакао да мир и стабилност на Западном Балкану могу да буду очувани једино релативно брзим уласком свих земаља региона у Европску унију и указао да је у процесу проширења ЕУ на Западни Балкан кључна геополитичка димензија. Према његовим речима, лидери би са данашњег самита требало да пошаљу порука да проширење Уније мора да се одвија брже.

Такође, словеначки председник сматра и да би Брисел требало „да има пред очима цео простор Западног Балкана“ и да би било “одлично кад би све земље региона ушле скоро истовремено у ЕУ”.

Према најавама, на самиту ће бити речи и о последицама пандемије коронавируса и економском опоравку региона.

Самит Брдо – Бриони требало је да буде одржан прошле године на 10. годишњицу иницијативе, али је два пута одложен због пандемије вируса корона.

Процес Брдо-Бриони је заједничка словеначко-хрватска иницијатива коју је 2010. покренуо тадашњи словеначки премијер Борут Пахор ради јачања узајамног поверења и помоћи земљама Западног Балкана на путу ка ЕУ.

Од 2013. године састанци се одржавају једном годишње, сваке године у другој земљи.

За ову годину било је најављено и присуство француског председника Емануела Макрона, али ипак неће доћи јер како је обавестио словеначког председника спречен је да присуствује данашњим састанцима.

Председник Вучић ће из Словеније данас отпутовати у Брисел, где ће се састати с генералним секретаром НАТО-а Јенсом Столтенбергом.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Уручено ордење “Свете мајке Анастасије”; међу добитницама и Ана Вуковић са Косова и Метохије

Фондација “Дајана Пауновић”, уз благослов патријарха српског Порфирија, одликовала је орденом “Свете мајке Анастасије” 15 …