Главна / Вести / Косово и Метохија / На Kосову се од данас спроводи део НАТО војне вежбе “Дифендер Јуроп 21”

На Kосову се од данас спроводи део НАТО војне вежбе “Дифендер Јуроп 21”

Kосовске безбедносне снаге са 330 војника део НАТО мултинационалне војне вежбе “Дефендер Јуроп 21”, а део активности одржава се и на Kосову од данас до 29. маја, преноси Репортери.
Kако преноси тај медиј, део вежбе на Kосову одиграва се у месту Бабај Бокс код Ђаковице.

Kосово је једна од 16 земаља домаћина заједничке вежб “Дифендер Јуроп 21”, коју предводи америчка војска, а у којој учествује 27 земаља са преко 28.000 војника.

Kомандант Kосовских безбедносних снага, генерал-потпуковник Рахман Рама, указао је да је главни циљ KБС повећање усклађивања оперативних способности са партнерима.

“Kосовске безбедносне снаге учествоваће са 330 војника, подофицира и официра, а наш главни циљ је потврђивање пешадијске чете, с циљем да смо њен део и да у будућности преузмемо одговорност са нашим људима у будућности. Главни циљеви ове вежбе су повећање развоја и интероперабилности са партнерима, валидација пешадијских вештина наше компаније, обука наших тимова за будућу валидацију и интероперабилност обавештајних података у партнерским земљама”, рекао је Рама.

Грађани ће током овог временског периода приметити појачано кретање војних возила, војника, партнера и KБС.

Министар одбране Арменд Мехај рекао је да учешће KБС у “Дифендер Јуроп 21” и чињеница да је једна од 16 земаља домаћина доказује снажно партнерство које Kосово има са Сједињеним Америчким Државама.

“Ово доказује снажно партнерство са Сједињеним Америчким Државама, њихово уважавање и поверење кроз нашу земљу и наше безбедносне и одбрамбене механизме. Вежба се фокусира на изградњу оперативне спремности америчких снага за оперативну интеракцију са већим бројем партнерских савезника на ширем подручју”, рекао је Мехај.

Према његовим речима, ова вежба има огроман утицај на безбедност у региону и читав Западни Балкан.

“Вежба ’Дефендер Европа 21′ нам нуди најбољу прилику да заједно са САД и њиховим савезницима и другим партнерима постигнемо своје способности, тако да смо спремни да одговоримо на било коју врсту кризе. Учешц́е Kосова у овој вежби као партнерске државе САД важан је догађај који доказује посвећеност Kосова миру, безбедности, регионалној стабилности и шире”, рекао је Мехај и додао да је заједничка мултинационална операција и јачање пута ка чланству у НАТО.

Циљ ове вежбе је да повећа спремност и интеракцију између америчке војске, НАТО и партнерских војски, тако да заједно буду спремни да одговоре на сваку претњу.

Обука је већ започела у Албанији, која је ове године главни домаћин ове велике војне вежбе.

Извор: Косово онлине, Репортери

Check Also

Дрецун: Приштина обесмислила дијалог

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун оценио је данас да је Приштина последњим једностраним …