Главна / Политика / Сусрет Брнабић-Kурти у Бриселу сутра, геополитика на “менију” радне вечере

Сусрет Брнабић-Kурти у Бриселу сутра, геополитика на “менију” радне вечере

Премијерка Србије Ана Брнабић присуствоваће радној вечери лидера Западног Балкана коју сутра у Бриселу организује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ.
Планирано је да вечера почне у 20.30 часова, а осим премијерке Брнабић присуство су потврдили и премијери Албаније Еди Рама, Северене Македоније Зоран Заев, Kосова Аљбин Kурти, као и председник Црне Горе Мило Ђукановић и председавајући Савета министара БиХ Зоран Тегелтија.

Шеф дипломатије ЕУ и домаћин вечере Жозеп Борељ најавио је да ће са западнобалканским лидерима размотрити ситуацију у региону, геополитичку перспективу односа и појачани ангажман ЕУ на Западном Балкану.

“На вечери ћемо размотрити целу политичку ситуацију на Западном Балкану. Западни Балкан је велико геополитичко питање. Регион је део проблема и део решења. Морамо да га сагледамо из геополитичког угла и то ћемо урадити и следеће недеље са свим лидерима Западног Балкана”, изјавио је Борељ.

Шеф дипломатије ЕУ затражио је прошле недеље од Савета министра ЕУ конкретне предлоге у циљу “појачања видљивости посвећености ЕУ Западном Балкану”.

Из Брисела је послата и порука о жељи за јачањем политичког ангажамана са партнерима на Западном Балкану по питањима борбе против пандемије, економске сарадње, повезивања, одбране од спољних утицаја и дезинформација и јачања позитивног и конструктивног наратива када је у питању ЕУ у региону, али и Западни Балкан у ЕУ.

Извор: Косово онлине, Танјуг

Check Also

Петковић Вељи: Честитам, ви и српска опозиција имате исту мету, председника Вучића

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић поручио је Бљериму Вељи, шефу кабинета косовске …