Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић: Курти прети, како би се сакрили проблеми са којима се становништво на Косову и Метохији суочава

Петковић: Курти прети, како би се сакрили проблеми са којима се становништво на Косову и Метохији суочава

Аљбин Курти наставља да замајава и своју и међународну јавност, готово свакодневним изјавама о некаквој тужби против званичног Београда за наводне ратне злочине и геноцид. Сада је отишао и корак даље, најављујући оснивање Института, који ће те злочине тобоже документовати. Таква могућност не постоји ни у правној литератури нити пракси, а утакве најаве не верује ни стручна ни политичка јавност у Приштини – наводи се у саопштењу директора Канцеларије за Косово и Метохију Петра Петковића.

Београд је више пута поновио да је у правном смислу немогуће да једна територија, што такозвано Косово јесте према Резолуцији 1244 СБ УН, тужи сопствену државу за ратне злочине, када не може бити странка у поступку. С тога су и ове последње изјаве Аљбина Куртија ништавне и немају никакво правно утемељење. Зато је потпуно јасно да најава тужбе којом Курти сваки час прети, служи за дневно-политичке сврхе, како би се сакрили сви проблеми са којима се становништво на Косову и Метохији суочава, почев од социјално-економских питања, па до немогућности да се зштити здравље људи и набаве преко потребне вакцине против корона вируса.

Можда се Курти нада да ће, стално помињући наводне српске злочине, прикрити свакодневне физичке нападе на Србе, њихову имовину, цркве и манастире, од стране албанских терориста, на које Приштина нема намеру да реагује, као што нема намеру да починиоце оваквих злодела приведе правди. Али, Курти добро зна, да правда можда јесте спора, али је свакако достижна и извесна, а најбољи доказ за то је суђење бившим косовским лидерима у Хагу, за злочине над Србима и другим неалбанцима – наводи Петковић у саопштењу.

Check Also

Пљачке продавница у Прековцу код Новог Брда

Две продавнице опљачкане су током ноћи у селу Прековце код Новог Брда, а пљачкаши су …