Главна / Вести / Косово и Метохија / Одаловић: Имамо снимак са Кошара као крунски доказ

Одаловић: Имамо снимак са Кошара као крунски доказ

Потенцијална гробница несталих војника на Кошарама је локација на којој српска страна инсистира, а која ће бити претражена на територији Косова и Метохије. Председник Комисије за нестала лица Вељако Одаловић каже за РТС да су дошли у посед снимка који је предат Приштини, на коме се виде војници тзв. ОВК где стоје на телима мртвих војника и копају раку у коју их сахрањују.

Председник Комисије за нестала лица Владе Србије Вељко Одаловић рекао је, гостујући у Јутарњем програму РТС-а, да је прошлог викенда био у Приштини и разговарао са приштинском делегацијом за нестала лица.

Одаловић је рекао да је најтежа последица свих сукоба на простору бивше Југославије, укључујући сукобе на Косову и Метохији, нерашчићена судвина 10.001 нестале особе, међу њима 1.639 несталих са КиМ – а међу њима се налази шест војника који су страдали на Кошарама и чије судбина није позната.

“Од 2005. занављамо захтеве за претрагама локација на рејону Кошара и до јесенас, док нисмо дошли у посед снимка, који нам даје на одређени начин крунски доказ, потенцијално место сахрањивања лица која тражимо, била једна борба и зид на који смо наилазили без икаквог адекватног одговора”, рекао је Одаловић.

Каже да је оно што је у Приштини у моди – да они мисле да су све оно што су радили, радили јер су имали благослов неких моћних савезника са запада и да им је то дозвољно, па су почели да пишу књиге, да пуштају филмове иако су тврдили да немају архиве и појави се филм у Приштини где се види рејон Кошара, где војници тзв. ОВК у униформама стоје на телима мртвих војника и копају раку у коју их сахрањују.

“Предали смо у Приштини ЦД са тим филмом и указали на људе који причају о тим догађајима, да нам треба да што пре пођемо на локацију Кошара и пробамо да дођемо до тачног места”, истакао је Одаловић.

Састанком председава Међународни комитет црвеног крста, који први добија документ, а ту су представници тзв. амбасада које су у Приштини, представници Еулекса, Унмика – сви су били и упознати са том чињеницом, навео је Одаловић.

“Већ 2010. смо обишли рејон Кошара, да видимо како тече деминирање зона у којима смо претпоставили да су тела војника које тражимо”, каже Одаловић.

То је било све, како каже, ишчекивање, да ли ћемо нешто наћи до овог тренутка. Онда смо после састанка у Приштини, у новембру отишли на Кошаре, обишли локациоје које су могуће, приштинска страна је преузела обавезу да обави разоговоре са лицима која би могле да тачније укажу на место.

“Очекујем да ћемо врло брзо добити налог” 

На задњем састанку радне групе који је одржан у априлу у Београду најављено је да ћемо врло брзо добити налог, да ћемо заједно поћи и претражити ту локацију, у петак ми је то поновљено у Приштини, рекао је Одаловић.

“Тражио сам да паралелно са тим док траје претрага локација Кижевак, на којој смо сви ангажовани, где су пронађена прва тела косовских Албанаца у једној од измештених гробница, да урадимо и ово. Очекујем да ћемо врло брзо добити позив, налог, упознао сам и представнике британске и америчке амбасаде”, истакао је Одаловић.

Према његовим речима, у дијалог је свугде убачена тема несталих лица. “Имамо још пет локација које су приоритетне, на којима инсистирамо, предали смо доказе, неки су докази из међународних архива, не само наше информације, где инситирамо да се у мају и половином јуна изврше претраге и да видимо до чега ћемо доћи”, каже он.

Спекулише се да је један руски доборовољац нестао на Кошарама. “Ступили смо у контакт са сестром, чули смо се са њом и сада само у поступку узимања крвних узорака за ДНК да будемо спремни ако нађемо посмртне остатке”, каже он.

Додаје да постоји снимак који показује бруталност и иживљавање припадника тзв. ОВК на убијеним руским добровољцем, што је извесно, где су лична докуманта, рубље и нешто што је непримерено.

Локације Ливочко језеро и Лапушник
Говорећи о Ливочком језеру, каже да постоје изјаве сведока Албанца да је тела убијених Срба бацао у вреће, претражена је пре неколико година без нашег прусуства.

“Констатовано је да има пуно муља, да можда има бомби неуништених. Инсистирали смо да има поузданије методе, предложили смо да се укључе рониоци, али за сада Приштина то није ставила у приоритет. Настављаммо са захтевима”

Локација Лапушник је важна, то је био затвор и извесно је, како каже Одаловић, да седам Срба недостаје. Тада је убијено десет Албанаца, стрељани су, и Баљај је осуђен за тај злочин у Хагу.

Одаловић каже да је 17 мештана киднаповано а онда убијено у селу Дојница код Призрена, а ту је Јавор локација где се сателитским снимком показује где би потенцијално могла да буде гробница, затим две локације у околини Ђаковице и у Бидисавцима где је можда дан потребан да се претражи локација.

“Србија се крајње одговорно сусрела са проблемима везаним за тела која се налазе на средишњем делу Србије, везано за сукобе БиХ, 483 тела смо ексхумирали, преко 300 идентификовали, речним токовима су тела допловила”, каже он.

Кижевак је последња локација, у новембру смо пронашли прве остаке, прекопан је камен и не одустајемо од тога, закључио је Одаловић.

Извор: РТС

Check Also

Петар Петковић: Гнусне поруке лице су власти у Приштини и њихова мрља

Увредљиви графити са псовкама на албанском језику исписани су ноћас на зиду куће Станоја Димитријевића, …