Главна / Вести / Косово и Метохија / Лајчак: Не сме да се крши закон о формирању Заједнице српских општина

Лајчак: Не сме да се крши закон о формирању Заједнице српских општина

miroslav_lajcakШеф словачке дипломатије Мирослав Лајчак нада се да ће други круг избора на Косову и Метохији бити одржан према демократским стандардима и без инцидената и поручује да је формирање Заједнице српских општина предвиђено Бриселским споразумом и да није ни у чијем интересу да се тај договор крши.

Лајчак, који је и саветник високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, додаје да, с друге стране, сваки резултат демократског избора треба да се поштује, “чак да се поштује и личност, која можда није омиљена” и да је због тога важно да људи изађу на изборе да бирају своје представнике.

Говорећи о преговарачком оквиру Србије и ЕУ, он истиче да засад не постоји тенденција да се у њега убаце нови услови.

Према његовим речима, преговарачки оквир није лак посао и тражи врло одговоран приступ са намером да проширењем ЕУ не дође до слабљења Уније, већ до њеног јачања, што је, каже, и у интересу саме Србије, као будуће чланице.
“Акценат се ставља на процес унутрашњих реформи и, такође, на добросуседску сарадњу у региону у интересу стабилности, безбедности и просперитета”, рекао је Лајчак и подсетио да ће се министри спољних послова земаља чланица бавити преговарачким оквиром на свом заседању 17. децембра.

На питање да ли је сигуран да неће бити нових услова у односу на предлог Европске комисије из јула, он каже да се још преговара и да је “истина да неке земље чланице ЕУ у оквиру дискусије стављају већи акценат на испуњавање задатака у области унутрашњих реформи, док друге изражавају већу забринутост у ком правцу ће се одвијати развој односа у региону”.
“Подсећам да је Европски савет нагласио да је битан видљив и трајни напредак у нормализацији односа Београда и Приштине, укључујући имплементацију до сада постигнутих договора. Дакле, неопходно је ускладити ова два правца”, наводи Лајчак.

Извор: Танјуг

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …