Главна / Вести / Косово и Метохија / Почело суђење бившем врховном команданту Ослободилачке војске Косова

Почело суђење бившем врховном команданту Ослободилачке војске Косова

sudУ Основном суду у Косовској Митровици данас је почело суђење бившем врховном команданту Ослободилачке војске Косова (ОВК) Сулејману Сељимију за кривично дело ратног злочина над цивилним становништвом.

Сељими је иначе актуелни амбасадор Косова у Албанији, а оптужница терети још Исмета Хаџу, Неџата Ћубрељија и Шефкија Хисенија, који су оптужени да су малтретирали и словали две девојке из околине Косовске Митровице.

Четворица оптужених доведени су јутрос у судницу Основног суда у Косовској Митровици под јаким мерама обезбеђења специјалних јединица Еулекс полиције, а судским већем председава међународни судија из САД.

У основном суду у Косовској Митровици данас није био обезбеђен превод са албанског и енеглеског на српски језик.

Портпарол Еулекса Ирина Гудељевић изјавила је Тањугу да је 13. новембра ове године међународни тужилац из Канцеларије специјалног тужилаштва Косова поднео оптужницу против четворо осумњичених.
“Они се терете за кривично дело ратних злочина против цивилног становништва, укључујући мучење и силовање двоје албанских цивила, а дела су наводно почињена током 1998. и 1999.године у селима Ваганица и Ликовац,”- рекла је она.

Гудељевић је додала да истрагу овог случаја врши међународни тужилац из Канцеларије специјалног тужилаштва Косова.

Сељими је суочен са још једном оптужницом због чланства у “Дреничкој групи” ОВК чији се припадници терете за ратне злочине почињење над цивилним становништвом, а суђење за тај случај требало би да почне у првој седмици децембра у Приштини.
Оптужени у овом случају су такође и председник општине Србица и бивши командант дреничке оперативне зоне Сами Љуштаку.

У групи оптужених су још председник општине Глоговац Неџат Демаку, посланик у косовској скупштини Фадиљ Демаку, Агим Башким, Дритон и Сељман Демај, Зећир и Јахир Демаку, Сабит Геци, Исмет Хаџа, Сахит Јашари, Авни Забељи и Исни Тачи.

Према овој оптужници, Сељими је окривљен у вези са седам кривичних дела, а Љуштаку, Сахит Јашари и Сабит Геци оптужени су за убиство тадашњег команданта полиције у Глоговцу Ивана Булатовића.

Извор: Танјуг

 

Check Also

Ученицима и просветним радницима председница Шубарић честитала школску славу

„Негујући и чувајући своје име, писмо, традицију и сећање на првог српског просветитеља свим ученицима …