Главна / Друштво / Поповић: Прве дозе “Спутњик В” вакцине са Торлака за 15 до 20 дана

Поповић: Прве дозе “Спутњик В” вакцине са Торлака за 15 до 20 дана

Србија је прва земља у Европи која ће производити “спутњик В” вакцину. Министар без портфеља Ненад Поповић најавио је за РТС да би прве количине са “Торлака” могле да буду за 15-20 дана.

Руски Национални институт за епидемиологију и микробиологију “Гамалеја” потврдио је квалитет вакцине произведене на “Торлаку” и одобрио да се производи “спутњик В”. Србија је прва земља у Европи која ће производити ту вакцину.

Министар без портфеља Ненад Поповић рекао је да је тим из Србије јуче примио цео тим института “Гамалеја” на челу са директором и уручили сертификат за производњу “спутњик В” вакцине на “Торлаку”.

Према његоим речима, у престижном руском институту је утврђено да је све потпуно исто као када се вакцина производи у Русији.

“Одали су нам признање да смо земља која је у најкраћем року успела да спроведе у дело договорено иуспела да заврши поступак. Контролисано је 18 параметара на основу којих је донета одлука”, навео је Поповић и апеловао на грађане да користе ову вакцину.

Поповић је најавио да ће у наредних 10 до 15 дана  кренути супстанца из Русије, која ће долазити у специјалним амбалажама, а “Торлак” ће имати 10 до 15 дана да искористи ту ступтанцу.

Навео је да би за почетак на “Торлаку” требало да произведе око 100.000 вакцина. и да се прве дозе могу очекивати за 15 до 20 дана. “Вакцина са “Торлака” биће по светским стандардима”, нагласио је.

“Треба рећи да су Влада Србије и председник одлучили да уложе у “Торлак” у 50 милиона евра у најзахтевнију опрему како бисмо од следеће године производили цео циклус, да не добијамо више супстанцу из Русије. ‘Торлак’ има кадрове, деценије улагања у кадрове, су дали резултат”, закључио је Поповић.

Поновио је да овога не би било да није било договора између председника Вучића и Путина.

Извор: РТС

Check Also

Kомпанија Меридиан заокружила акцију донирања на Меридиан квалификационом турниру за ФИБА Лигу шампиона!

Домаћа компанија Меридиан, осим што је лидер у индустрији игара на срећу, небројано пута до …