Главна / Вести / Косово и Метохија / Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Позоришту „Јанићије Поповић“ из Дома културе „Грачаница” највише награда на овогодишњем фестивалу „ Моравски Цветић“

Аматерско позориште „Јанићије Поповић“ Дома културе Грачаницa освојило је четири награде на четвртом Међународном фестивалу дечијег драмског стваралаштва „Моравски цветић“ у Трстенику.

Млади глумци аматери освојили су награде у категоријама: најбоља представа, најбоља епизодна улога, најбољи реквизит и најбоље глумачко партнерство.

Представа „Игра“ у режији Бошка Бошкова, а по тесту Александра Давидескуа, одлуком жирија проглашена је за најбољу на фестивалу.

„Награде су ме веома обрадовале. Сматрам да је жири умео да препозна таленат ове деце а ове награде су потврда нашег успеха и напретка у раду и значиће огроман подстрек за ове младе“, рекао је редитељ Бошко Бошков.

Уредник позоришних програма Дома културе Грачаница Александар Гуџић каже да  ни једног тренутка није губио наду у наше младе таленте.

„Захваљујем се жирију на наградама. Оне су потврда да смо свих ових година били на правом путу, веровали у оно што радимо и као што се види успех на крају није изостао“, оценио је Гуџић.

Награда за глумачко партнерство додељена је Алекси М. Симићу и Немањи Ђекићу који играју два мачка.

„Нe мoжe сe рeћи да су њихове улоге главне али су две пoдjeднaкo вaжне и велике, које свакако нису епизоде. Били смо сведоци нечег штo je у глумачкој игри увек велики изазов: то су два мачка, два партнера који један без другог не могу“, наводи се у образложењу жирија.

Глумици Хелени Поповић за улогу Мишића Мишка жири је доделио награду за најбољу глумачку бравуру.

„Иако, по броју реплика мала, награду за глумачку бравуру, а опет не за епизоду, заслужено додељујемо Хелени Поповић“, одлучио је жири.

За занимљиво решење реквизита награђен је Никола Илић Црни – графичар Дома културе „Грачаница“.

„У прeдстaви се истиче визуeлни идeнтитeт кojи je и сцeнски функциoнaлaн у смислу означавања сценских ликова, карактера, па и саме радње. Пoсeбнo се издвojило решење рeквизите. За креацију ликова пaсa кojи наступају као група-чопор у бoрби сa мaчкaмa, употребљени су, нe кoстими него кишoбрaни које глумци oтвaрajу и зaтвaрajу и кojи имajу нaцртaнe нa сeби и oчи и лицa – прaви сценски знaк! Кишoбрaн игрa пса! Специјална нaгрaдa коју можда у нeкoм нaрeднoм пeриoду уврстимo и кao jeдну oд глaвних нaгрaдa дa пoсвeтимo пaжњу реквизити и дa кaжeмo и нaшим глeдaoцимa aли и учeсницимa кoликo je она вaжна, дa сe види, дa сe цeни и дa je веома вaжaн пoзoришни eлeмeнт“, наглашено је у образложењу жирија фестивала „Моравски цветић“

Жири овогодишњег фестивала чинили су глумци сцене младих из позоришта у Трстенику: – Тијана Матић – председница жирија и чланови Уна Ћирић, Андреј Јовановић и Тадија Радивојевић.

Међународни фестивал дечијег драмског стваралаштва „Моравски цветић“ одржан је од 17. до 22. маја, ове године због анти – ковид мера први пут у онлајн формату. Поред АП Јанићије Поповић у такмичарском делу програма су учествовала позоришта из Крушевца, Књажевца, Смедеревске Паланке, Сонте и Бања Луке док су домаћини наступали у ревијалном делу програма.

Check Also

“Ђедов Сабор” у Осојану у знак сећања на митрополита Амфилохија

Поводом двадесет година од почетка повратка расељених и избеглих Срба у Осојане, Епархија рашко-призренска и …