Главна / Православље / Данас Сабор СПЦ, први од избора Порфирија за патријарха

Данас Сабор СПЦ, први од избора Порфирија за патријарха

У београдском Храму Светог Саве данас ће почети редовно заседање Сабора Српске православне цркве, прво од избора митрополита заграбачко-љубљанског Порфирија за патријарха, фебруара ове године.

Очекује се да ће главне теме овог највишег законодавног црквеног тела бити избор митрополита загребачко-љубљанског и црногорско-приморског, као и епископа ваљевског.

Место митрополита у Загребу остало је упражњено избором Порфирија за патријарха, док је Митрополија црногорско-приморска остала без митрополита смрћу Амфилохија, као и епархија ваљевевска након смрти свог епископа.

Тема Сабора ће свакако бити и Темељни уговор о заштити СПЦ у Црној Гори, који ће, како је најављено, потписати патријарх Порфирије и премијер Црне Горе Здравко Кривокапић.

Овим уговором би требало да се стави тачка на неспоразуме по питању односа црногорске државе према СПЦ и заштити њене имовине у Црној Гори.

Стање на КиМ и безбедност српског становништва у јужној српској покрајини стална је тема Сабора СПЦ, а данашња седница ће бити одржана само два дана након што су привремене приштинске власти од Унеска тражиле да се четири споменика српске културе на КиМ, која се налазе на листи светске културне баштине изостави из категорије “у опасности”.

Приштина, наиме, тражи да се промени земља порекла где су ови споменици заведени, а поново су изразили спремност приступања тој организацији УН, што им до сада није пошло за руком.

Реч је о манастиру Високи Дечани, Пећкој патријаршији, манастиру Грачаница и цркви Свете Петке у Призрену.

За очекивати је да ће се архијереји СПЦ осврути и на овај захтев Приштине и заузети црквени став.

Раније планирано устоличење Порфирија у трон патријарха у Пећкој патријаршији на овом Сабору одложено је из епидемииолошких разлога.

Заседање Светог архијерејског Сабора почење светом архијерејском литургијом коју ће служити патријарх Порфирије са архијерејима.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Вучић: Наметнуте одлуке никада нису добре, са свим одлукама морају да се сагласе сва три народа БиХ

Наметнуте одлуке бившег високог представника у БиХ Валентина Инцка никада нису добре, одлуке морају да …