Главна / Вести / Косово и Метохија / Петар Петковић: Србија ће учинити све да представи међународној јавности у каквој су опасности православни храмови

Петар Петковић: Србија ће учинити све да представи међународној јавности у каквој су опасности православни храмови

У општини Косовска Каменица, у селу Доња Шипашница оштећена је једна црква. То је дванаеста црква, која је нападнута и обијена у јужној српској покрајини.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић осудио је и овај напад, нагласивши да он само показује колико су српске светиње на простору КиМ угрожене.

– Док поједини из Приштине шаљу писма УНЕСКУ и говоре како је српска културна баштина, цркве и манастири, да су заштићени на простору Косова и Метохије, ова реалност укључујући и овај последњи напад на цркву Свете Петке, показују да није тако и демантују заправо све оне, који би да представе другачију слику живота на Косову и Метохији. Ради се о томе да су наше цркве и манастири итекако угрожени и под страшном опасношћу, посебно због албанског екстремизма који је резултат агресије, обмане и речи које долазе из Приштине. Сваки пут када имамо антисрпску реторику из Приштине, то се одмах прелива на терен и имамо нападе на наше цркве, наше храмове и на наше људе и њихову имовину. За то је пример и Радоје Пумпаловић који доживљава већ пети напад на свом прагу, у својој кући – каже Петар Петковић.

Држава Србија чини све и учиниће све да представи и међународној заједници и јавности у каквом проблему се налази СПЦ, каква је опасност, пре свега за наше храмове, цркве, поготово оне које се налазе на УНЕСКО-вој листи и да заправо то да Дечани, Пећка Патријаршија, Грачаница, Богородица Љевишка треба да буду скинути са листе угрожених објеката на простору КиМ, није тачно. Мора да се појача присуство КФОР-а и свих оних који обезбеђују све те цркве и манастире, а знамо да само сада обезбеђује искључиво КФОР, а тражимо да се појача безбедност и осталих цркава и манастира јер видимо шта се дешава. Важно је да сачувамо наше цркве, наше манастире, имовину СПЦ, јер то наше културно благо, благо државе Србије мора да буде заштићено. УНЕСКО мора да води рачуна о томе заједно са државом Србијом – наглашава директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Check Also

Марић: Курти не може да тврди да Срби не желе формирање ЗСО

Народни посланик и члан Главног одбора СНС Љубомир Марић запитао се на основу којих чињеница …