Главна / Вести / Србија / Чадеж и Де Фалко: Србија и регион важни за америчке компаније

Чадеж и Де Фалко: Србија и регион важни за америчке компаније

Велике су могућности за интензивнију привредну и инвестициону сарадњу Србије и Сједињених Америчких Држава посебно у секторима ИТ и дигитализације, енергетике и обновлкивих извора енергије, инфраструктуре, фармације и здравства, као и у области развоја и истраживања, истакнуто је данас на онлајн састанку Марка Чадежа, председника Привредне коморе Србије и Дејвида Де Фалка, заменика помоћника америчког министра трговине за Европу и Евроазију.

Састанку, организованом у оквиру виртуелне посете Де Фалка Србији, присуствовао је Марко Ђурић, амбасадор Србије у САД, саопштила је ПКС.

Чадеж је указао на важност обнављања преференцијалног статуса (ГСП) у трговини са САД као и на постизање споразума о избегавању двоструког опорезивања, што ће позитивно утицати на инвестиције.

Подсетио је да је у плану отварање Српске куће у Силиконској долини, која ће бити место сусрета и размене знања и искустава компанија из Србије са америчким партнерима.

Председник ПКС је посебно истакао велике могућности сарадње са америчким компанијама и институтима на пољу енергетске диверсификације и што веће употребе обновљивих извора енергије – ветра, воде, биомасе.

Дејвид Де Фалко рекао је да је јачање привредних односа са Србијом важно за америчку администрацију и да је неопходно да се мапирају конкретни сектори сарадње и јачања пословних веза. Анимирање америчке пословне заједнице и промоција економског и инвестиционог потенцијала Србије и региона Западног Балкана у САД, важни су кораци у том правцу, нагласио је Де Фалко.

Амбасадор Србије у САД Марко Ђурић, рекао је да је циљ да се заједничким активностима са ПКС отворе врата што већем броју америчких компанија у Србији. Најавио је организацију низа промотивних догађаја са циљем привлачења америчких инвестиција и повезивања компанија.

Ђурић је указао да је спољнотрговинска размена Србије и САД, која је прошле године вредела 812 милиона долара у порасту, али да може да буде још већа.

У укупној размени Србије и САД све већи значај добија размена услуга која је 2020. године, током пандемије, захваљујући расту српског извоза, достигла 977 милиона долара.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Вучић: Нека туђа памет је то измислила. Није то Курти. Нека они раде свој посао ми ћемо свој

Председник Србије Александар Вучић оценио је да циљ јучерашње акције косовске полиције нису биле мере …