Главна / Друштво / Уводе се нова правила, да ли ће сви морати да замене личне карте

Уводе се нова правила, да ли ће сви морати да замене личне карте

Посланици Скупштине Србије расправљају о измени закона о личним картама. Да ли престају да важе старе личне карте и шта да урадимо ако изгубимо личну карту?

Валентина Вулић, начелница одељења за управне послове МУП-а Србије, рекла је да лична карта без чипа, као и до сада, мора да се замени уколико се мењају битни подаци.

До сада, према постојећем закону, податак о адреси пребивалишта није се водио као “битан”.

“Овим условљавамо да сви подаци у личној карти одговарају чињеничном стању”, истакла је Вулићева гостујући у Дневнику РТС-а.

Када је реч о личним картама са чипом, оне не морају да се мењају и остаће важеће до датума који је наведен у личној карти. Уколико се мењају битни подаци, они ће бити измењени кроз чип, као и до сада.

Пријава нестанка личне карте 

Једна од новина у изменама закон о личним картама јесте проглашавање личних карата неважећим уколико су нестале.

До сада се проглашавање неважећих личних карата објављивало у Службеном гласнику, док ће се, према новим правилима, то радити на сајту Министарства унутрашњих послова.

“И даље ће странке ће бити у обавези да пријаве нестанак, промена ће бити таква што ће бити мањи износ приликом пријаве нестанка. Плаћаће таксу за доношење решења али неће сносити трошак за оглашавање у Службеном гласнику, то је 800 динара до сада било”, истакла је начелница одељења за управне послове МУП-а Србије.

Идентификација на даљину

Такође, једна од новина која ће бити омогућена изменама закона јесте и унос електронских сертификата у личну карту, за електронску идентификацију и електронски потпис.

Овим сертификатом грађани ће моћи да поднесу захтеве МУП-у и од куће.

“То ће бити доказ високе поузданости доказа идентитета. Нпр. за возачку дозволу и сада може да се поднесе захтев и без одласка на шалтер, али то не користи велики број грађана, вероватно јер су навикли да иду на шалтер. Трудићемо се да опцију на даљину уведемо и у новим поступцима”, наглашава Валентина Вулић.

Извор: РТС

Check Also

Мојсиловић обишао припаднике ВС дуж административне линије са КиМ

Начелник Генералштаба генерал Милан Мојсиловић обишао је данас припаднике Војске Србије који задатке извршавају дуж …