Главна / Вести / Косово и Метохија / Курти већ прекршио обећање о заштити српских светиња

Курти већ прекршио обећање о заштити српских светиња

Писмо пуно “обећања” или реално стање ствари на терену. Заштита на папиру или тужна истина да је само од почетка 2021. године оскрнављено 12 православних цркава – без реакције исте владе у чије име актуелни премијер Аљбин Курти сада обећава заштиту.

И да ли се мастило на папиру осушило у којем је Курти обећао игуману манастира Свети Дечани да ће “заштити православне цркве на Косову”, а оскрнављена је и црква Свете Петке у селу Доња Шипашница, општина Каменица. Толико о заштити и обећању.

То је иста влада као и све претходне у последњих пет година, која успешно игнорише пресуду Уставног суда, као и захтеве земаља Квинте о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани, истом оном који би сада да посети актуелни премијер.

Подсећања ради, у писму упућеном Сави Јањићу, Курти наводи следеће:

„Наша влада је заинтересована за заштиту целокупне културне баштине Косова. Културна разноликост наше земља најснажнија је гаранција трајног мира. Као премијер Косова, побринућу се за све наше монументе, посебно за православне цркве и манастире. Сва имовина богатог културног наслеђа Косова без изузетка је извор поноса, идентитета и образовања за нашу земљу и нашу државу“, написао је лидер Самоопредељења.

Да подсетимо, на КиМ је од 1999. порушено, оскрнављено, опљачкано више од 150 православних храмова…Многи И даље нису обновљени. Неке, попут цркве Светог Јована Претече у Самодрежи, локални Албанци корист као јавни тоалет.

Управо је то место одакле би Курти требало да “крене у испуњење” свог обећања о заштити православних светиња. А, онда да крене редом и обиђе све порушене храмове широм Косова и Метохије.

Ту се држи реч о заштити, а не у Високим Дечанима које штити Кфор. Јер да га не штити, ко зна шта би с догодило с овом светињом која је у више наврата била на мети напада од 1999. године.

Треба ли, а очигледно треба, да подсетимо на погром из 2004. године. Да ли се иједном до сада Аљбин Кути сетио попаљених светиња у нападу разуларене гомиле. Изразио жаљење? Реаговао, макар у последњих неколико месеци, на неко од многобројних саопштења “локалних историчара” да су српски манастири уствари албански.

Заштита од стране Приштине траје од 1999. и “до сада је успешно заштићено више од 150 православних светиња”. Нека, хвала.

Извор: Косово онлине

Check Also

Брнабић: Наша агенда у Бриселу су мир и стабилност

Премијерка Ана Брнабић изјавила је данас да Београд у Бриселу наступа са јасном политичком агендом, …