Главна / Вести / Косово и Метохија / Средствима Канцеларије за Косово и Метохију набављен савремени имунохемијски анализатор

Средствима Канцеларије за Косово и Метохију набављен савремени имунохемијски анализатор

Средствима Канцеларије за Косово и Метохију, за Завод за јавно здравље у Косовској Митровици набављен је савремени имунохемијски анализатор, којим ће грађани од сутра моћи да детектују и измере присуство антитела на вирус Ковид 19.

Почевши од сутра, петка 28. маја до наредног петка грађани из српских средина на територији Косова и Метохије ће потпуно бесплатно у Заводу за јавно здравље у Косовској Митровици моћи да провере ниво антитела, а након тог периода та услуга ће се наплаћивати према ценовнику Института за јавно здравље “Др Милан Јовановић Батут”.

Уз помоћ овог хематолошког анализатора моћи ће да се раде све серолошке анализе.

Помоћница директора Канцеларије за Косово и Метохију Светлана Миладинов каже да је важно да нашем народу у покрајини буде омогућена квалитетна здравствена заштита.

– Наши грађани са Косова и Метохије на располагању имају идентичну здравствену заштиту као и грађани у централној Србији. Много смо новца до сада уложили у здравство, омогућили смо вакцинацију нашег народа из јужне покрајине, захваљујући Влади Републике Србије отворили смо савремену ПЦР лабораторију и настављамо с активностима на унапређењу здравствене заштите. Овим имунохемијским анализатором поред серолошких анализа моћи ће да се утврди присуство антитела, које ће нам омогућити праћење ефеката вакцинације или стеченог имунитета од ковид 19 – објашњава Миладинов.

 

Check Also

На Брезовици настављена акција провере илегално подигнутих објеката

Основно тужилаштво у Урошевцу наставило је данас акцију провере објеката који су изграђени на подручју …