Главна / Вести / Косово и Метохија / Трифић: Много тога није спремно за други круг избора

Трифић: Много тога није спремно за други круг избора

vladan trificДо другог круга локалних избора за градоначелнике општина на Косову и Метохији остала су непуна три дана. Гостујући у јутарњем програму Радио Грачанице члан организације Коалиција за мониторинг избора Владан Трифић рекао је да нажалост ни овога пута није све спремно за изборе.

„Пуно тога није спремно за други круг избора. Један од примера је тај да чланови бирачког одбора у свим општинама где се одржавају избори још увек нису потврђени. У ситуацији смо да пред изборе немамо чланове бирачких одбора, а за овакво стање крива је једино Централна изборна комисија која није нашла за сходно да се од претходних избора састане и потврди чланове бирачких одбора. Надамо се да ће се наћи решење за ову ситуацију“, каже Трифић.

Ово, међутим, није једини проблем. По речима Трифића у понедељак је истекао рок за акредитацију посматрача.

„Наша организација је поново пријавила 147 волонтера који би требало да посматрају изборе, али оно што је проблем јесте да од секретаријата Централне изборне комисије још нисмо добили одговор или потврду, тако да у овом тренутку не знамо да ли ћемо имати посматраче на изборима“, рекао је Трифић.

Када су у питању проблеми који су се јавили у првом изборном кругу, биће присутни и у овом кругу избора.

„Нажалост, не постоји решење за оне који нису били на гласачким списковима. Услов за одржавање другог круге је да се процес одвија у истим условима као у претходном изборном кругу. Стога, ниједан гласач не може бити накнадно уписан, као што ниједан гласач не може променити бирачко место“, рекао је Трифић за програм Радио Грачанице.

Када су у питању расељени који имају право гласа, и овога пута биће организован превоз и они ће бити обавештени о томе путем средства јавног информисања.

„Уколико смо добро обавештени, превоз за расељене ће бити организован у свим већим градовима у централној Србији“, рекао је трифић.

По речима члана организације Коалиција за мониторинг избора Владана Трифића резултати изора ће овога пута много раније бити објављени из простог разлога јер су овога пута у питању по два кандидата за градоначелнике сваке општине, а нема ни пребројавања гласова за одборнике. Очекује се да први прелиминарни резултати буду објављени већ око поноћи.

Излазност мештана у други круг избора ће по мишљењу Трифића бити приближан одзиву у првом кругу, или за врло мали мали проценат мање него што је било на изборима одржаним у месецу новембру.

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …