Главна / Друштво / Мошти Светог Нектарија Егинског пренете у храм Светог Димитрија

Мошти Светог Нектарија Егинског пренете у храм Светог Димитрија

Уз благослов епископа рашко-прзренског Теодосија мошти Светог Нектарија Егинског пренете су у храм Светог Димитрија у Косовској Митровици.

Верници и грађани Косовске Митровице дочекали су мошти Светог Нектарија а вечерње богослужење са читањем акатиста служио је протојереј ставрофор Милија Арсовић, након којег је уследило помазање верника светим уљем.

У свом обраћању окупљенима, протојереј Арсовић је казао да српски народ на Косову и Метохији данас треба да буде поносан и срећан, јер је дочекао мошти великог светитеља, исцелитеља и чудотворца Светог Нектарија.

„Нека се радује и нека се весели српска Косовска Митровица, нека се весели народ српски на Косову и Метохији. Благодарни смо Богу и радосни, што дочекасмо да у овај наш дивни храм имамо и део Светих моштију Светог Нектарија Егинског. Заиста се радујемо и захваљујемо нашем епископу владики Теодосију. Када су га питали где ће бити мошти Светог Нектарија, дао је благослов да то буде Косовска Митровица. Овде ћемо да се молимо господу Богу, Светом Димитрију и Светом Нектарију, за здравље, за спасење, за радост нашег народа. Пре дванаест година смо имали ту радост да чесница Светог Димитрија буде у овом нашем храму а данас још већу радост, да Свети Нектарије буде овде са вама. Нека нам буде на помоћ и спасење. Овде ћемо да се молимо, да читамо молитве, не само људима из Косовске Митровице, него целом народу са Косова и Метохије“ рекао је протојереј Арсовић.

Протојереј ставрофор Милија Арсовић је казао се Срби и целокупан српски народ радује јер ће мошти Светог Нектарија остати у храму Светог Димитрија и да ће сребрни ковчег, који је дар породице Симић и који је намењен моштима Светог Нектарија, ускоро стићи у Косовску Митровицу.

Беседу посвећену Светом Нектарију говорила је Наталија Ковачевић уз пратњу црквеног хора „Бранислав Нушић“. Стихове посвећене Светом Нектарију казивао је и песник Милан Михајловић.

Мошти Светог Нектарија Егинског пренете су из манастира Тумане а Свети Нектарије се у православној цркви и међу верницима обележава сваког 22. новембра. Овом нововековном светитељу приписује се више од 2.000 чуда.

Извор: Радио Косовска Митровица/ ТВ Мост

Check Also

Вучић посетио Драгишу Гаљка, рањеног Србина са КиМ

Председник Србије Александар Вучић посетио је данас у Ургентном центру Клиничког центра Драгишу Гаљка којег је …