Главна / Вести / Косово и Метохија / Гојковић о покушајима Приштине: Промашили су тему

Гојковић о покушајима Приштине: Промашили су тему

Опасне намере се виде у покушајима Приштине да присвоје српско културно наслеђе на Косову и Метохији и сви треба да будемо забринути због последњих догађаја, изјавила је данас министарка културе Маја Гојковић и поручила да су у Приштини “промашили тему”.

Гојковић је у парламенту рекла да сви треба да делимо забринутост због последњих догађа, јер се види да Приштина има нову тактику и бави се културом, културним наслеђем, покушава да изгради национални и културни идентитет, крадући оно за шта сви знају да вековима припада Српској православној цркви и српском културном наслеђу.

“Али, као што су председник Вучић, премијерка Брнабић већ и рекли, на сваки покушај, једнако ћемо и јос жешће одговарати, јер не дамо да онај ко покушава да украде део територије, сада украде манастире, иконе, наше светиње”, рекла је Гојковић.

Додала је да Пришина покушава да украде део српског националног идентитета, пишући писма појединим државницима, углавном европских земаља, али и челницима Унеска и других међунарнодних организација, тврдећи да нешто што припада Србији, српском народу, СПЦ пре свега, сада волшебно припада неком од њих, лажно се представљајући и бришући наше називе и прерогативе “српски”.

“Опасна намера се види у што су они у последњим писмима почели да изозстављају префикс ‘српски’ православни манастир, већ само православни манастир. Ту се види та пракса коју смо видели у региону, да можда покушавају или имају намеру да стварају цркву која би заменила СПЦ на КиМ”, рекла је Гојковић.

Како је приметила, то раде они који су у страшном погрому 2004. године уништили на хиљаде српских реликвија.

“Нико од нас неће заборавти када се један од албанских сецесиониста поепо на врх цркве и покушао да дивљачки скине крст. То је брига о којој говоре представници привремених органа у Приштини”, додала је министарка.

Гојковић је истакла да тзв. Косово није чланица Унеска, а покушава да комуницира са важном међународном организацијом, додајући да позивање на Ахтисаријев план може само да изазове подсмех, јер он никада није усвојен.

“Нису држава, ни чланица Унеска, сви артефакти културног наслеђа налазе се у земљи порекла, у Србији. Према томе – пуковнику нема ко да пише, потпуно су промашили тему. Али, морамо да будемо опрезни, јер је немогуће да не постоји нека већа и јача намера, политичка, од тога што они баш сваки дан имају за тему културу и културно наслеђе које се налази на територији КиМ”, рекла је Гојковић.

Она је тиме одговорила на констатацију посланице Јустине Пупин Кошћал да смо сведоци присвања културне баштине Србије, у чему предњачи Приштина.

За некадашњу идеју о формирању Фонда у оквиру Министарству културе, који би се користио за откуп дела из заоставштине, ван граница Србије или оних у Србији који нису у рукама државе, Гојковић је рекла да је то можда превазиђен облик схватања заштите културног наслеђа, већ да треба размислити о формирању комисије на националном нивоу.

“Онако како то раде многе државе у сличној ситуацији, као што је сада наша. То би била комисија за повраћај и откуп важних артефаката за историју нашег народа”, рекла је Гојковић.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

У Грачаници промовисана књига проф. др Стојана Секулића “Косовска хроника Томислава Секулића”

Познаваоци лика и дела Томислава Секулића имали су прилике да се, у великој сали Дома …