Главна / Вести / Србија / СПЦ о томе зашто није потписан Темељни уговор

СПЦ о томе зашто није потписан Темељни уговор

Раније договорено и усаглашено свечано потписивање Темјеног уговора између СПЦ и државе Црне Горе није се догодило синоћ, јер је премијер Здравко Кривокапић патријарху Порфирију изнео “до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити”, саопштено је касно синоћ из СПЦ.

Прецизира се да су током јучерашњег преподнева представници Светог архијерејског Синода и Владе Црне Горе у потпуности усагласили текст Темељног уговора између СПЦ и државе Црне Горе.

Наводи се да су из Владе Црне Горе потом усмено потврдили да ће Кривокапић допутовати у Београдом у поподневним сатима да би са патријархом Порфиријем свечано потписао Темељни уговор.

Иста намера Кривокапића усмено је потврђена патријарху из Кабинета црногорског премијера.

“После вишечасновног одлагања и обавештавања предстојатеља Српске Цркве о низу потпуно различитих разлога за кашњење поласка из Подгорице, око 21.00 час Кривокапић је стигао на договорени састанак”, стоји у саопштењу и истиче да је Кривокаић притом “изнео нове и до сада неизречене разлоге због којих сматра да се потписивање Уговора мора одложити”.

Патријарх је, додаје се, те разлоге саслушао са пажњом, великим стрпљењем, али и још већим изненађењем, ни најмање неувиђајући основаност и оправданост намере премијера Кривокапића да не потпише Уговор што је био једини разлог његовог доласка у Патријаршијски двор у Београду.

“Његова Светост Патријарх и присутни архијереји су изразили велико жаљење и забриност за даљи положај Српске православне цркве и њеног верног народа, с обзиром на то да једино са њом, иако јој припада апсолутна већина народа у Црној Гори, није потписан Уговор који јој гарантује правни положај, а самим тим верска и грађанска права светосавског народа, што представља чин отворене дискриминације”, наводи се у саопштењу.

Порученоо је да СПЦ и њен верни народ и у овим околностима неће одустати од одбране својих права и својих светиња.

Иначе, само неколико сати уочи доласка у Београд на већ договорено потписивање Темејног уговора, Кривокапић је новинарима у црногорском парламенту рекао да не зна када ће тај документ бити потписан, али да се нада да ће то бити ускоро, после заседања Сабора СПЦ.

Из Владе Црне Горе касније је Т а н у г у потврђено да је премијер Кривокапић пошао за Београд да пренесе вољу народа Црне Горе да епископ будимљанско-никшићки Јоаникије буде изабран за митрополита црногорско-приморског и да се Темељни уговора између СПЦ и државе Црне Горе потпише 30. октобра, на дан упокојена митрополита Амфилохија.

Састанак патријарха са Кривокапићем у Патријаршији је одржан иза затворених врата, трајао је дуже од два сата и окончан је без изјава за медије.

Састанку патријарха и Кривокапића присуствовали су чланови Синода – митрополит дабробосански Хризостом, епископ шумадијски Јован и владика будимљанско никшићки Јоаникије.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Дрецун: Све спремно да Приштина уђе у Савет Европе

Председник Одбора Скупштине Србије за КиМ Милован Дрецун изјавио је данас да верује да је …