Главна / Вести / Косово и Метохија / Вулин и Стефановић посетили Филозофски факултет у Митровици

Вулин и Стефановић посетили Филозофски факултет у Митровици

vulin_i_stefanovicПредседник Скупштине Србије Небојиша Стефановић рекао је данас током боравка у Косовској Митровици да “Народна Скупштина као ни друге институције државе Србије неће учиинити ништа чиме ће бити погажена наша државност на Косову и Метохији.

“Чврсто стојимо иза тога да је Косово Србија и зато ћемо наставити да се боримо са свим партнерима, и са онима који нас разумеју и онима којима то треба више пута да понављамо , јер различитим врстама разговора и договора можемо да дођемо и до средстава “, рекао је Стефановић и додао да се данас са Србијом другачије разговара.
“Србија хоће да се пита у читавом региону и хоћемо да градимо добре односе са свима али и да заштитимо положај сопственог народа. У Републици Србији наш први задатак је да обезбедимо људима да живе боље , да заштитимо њихов мир, сигурност и безбедност и на томе радимо. Ваш удео у томе је велики, река је Стефановић студентима и запосленима у институцијама које финасира држава Србија.
Председник НС Републике Србије је одбацио сваку сумњу да је у Бриселу потписано било шта што указује да се Србија одрекла Косова и Метохије.
“Споразум који смо потписали данас нам гарантује да можемо да остваримо значајније своја права и Косово не може да буде независна држава јер га Србија никада неће признати а то неће урадити ни наши пријатељи у свету. Косово не може да има столицу у УН , не може без разговора са Србијом да разговара о бољем животу у нашој јужној покрајини” рекао је Стефановић.
Он је нагласио да “без договора са Заједницом српских општина нема суштинског напретка и зато је важно да Заједница буде формирана у складу са интересом српског народа који овде живи”.
“То није институција која треба да траје три месеца, то је институција која треба да траје и да помогне да се реализују сви пројекти који треба да се сачине јер је то услов да се аплицира за новац из ЕУ”, рекао је Стефановић.
Говорио је и о плановима за нова запошљавања и изградњу пројеката који ће то обезбедити.
“Чинимо све да кроз ЗСО имамо веће надлежности, да задржимо радна места , економски развој , здравство и школство, који су два стуба очувања Срба на КИМ и да се разуме велика потреба да се 1. децембра изађе на изборе , подрже кандидати листе”Српска” који ће то и гарантоват и да се кроз ЗСО и локалне самоуправе снажније и боље остварју права”, рекао је Небојиша Стефановић.
Министар задужен за Косово и Метохију Александар Вулин је истакао да ће држава Србија учинити све да би Срби на Косову и Метохији живели боље.
“Формирање Заједнице српских општина биће наша брана од неправа, насиља, сиромаштва , то је наш начин да објединимо све Србе који живе на Косову и Метохији и да на тај начин омогућимо да живот буде квалитетнији и бољи”, рекао је Вулин.
Он је додао да “када се заврше избори , када се буде знало какав је распоред снага у локалним парламентима и када буду донели одлуке биће формирана ЗСО. Ово су историска времена и ово нису обични избори, ЗСО је историјска ствар и верујем да ће српски политички представници бити свесни да ће оно што сада раде одредити њихову судбину и судбину српског народа на КиМ. Зато од свих очекујем озбиљност, посвећеност ЗСО , максималну координацију са Владом Републике Србије и потпуно одустајање од било каквих парцијалних или личних интереса”, рекао је Вулин.

 

Check Also

СЛ: Предузети све мере и заштитити живот председника Александра Вучића

Српски народ са Косова и Метохије је дубоко забринут због информација, до којих су дошле …