Главна / Вести / Косово и Метохија / Нове ублажене анти-ковид мере од данас на снази

Нове ублажене анти-ковид мере од данас на снази

Укинут је полицијски час, продужено је радно време угоститељских објеката, у затвореном до 50 људи на отвореном до 100.  Дозвољено је кретање без маски у шетњи за грађане који су сами и на отвореном.

Након скоро два месеца од увођења одлучено је да се укине полицијски час, али су осим тога на снагу ступиле и нове ублажене антиковид мере у складу са тренутном епидемиолошком ситуациом.

Дозвољено радно време угоститељских објеката продужено је за један сат, тј. до 23.00, док ће музика бити дозвољена до 22.45.

Уједно је омогућено да у угоститељским објектима борави 50 људи на 100 квадратних метара, по принципу 5 људи на 10 метара квадратних.

Неопходно је обезбедити простор од једног метра између столица за различитим столовима који морају бити опремљени средством за дезинфекцију. У затвореним објектима дозвољено је да за столом буду највише четири особе, а у отвореним шест, наводи се у одлуци владе.

Тржни центри настављају са радом, али су и даље у обавези да на основу правила 1 особа на 8 м2 одреде број купаца који може да буде истовремено у локалу и тај број окаче на видљивом месту.

Новом одлуком косовске владе ублажена је мера која се односи на ношење заштитних маски.

Ова мера је и даље на снази, али не и у случају када шетате на отвореном, када сте у аутомобилу сами или у групи до највише четири особе, током трчања, вожње бицикле, вежбања.

Блаже мере од данас ће се примењивати и у вези са окупљањима – у затвореним просторијама или на отвореном. Сада ће бити дозвољено да у затвореном буде до 50 људи на догађајима попут састанака, семинара и тренинга, под условом да се омогући и поштује мера физичке дистанце од 1.5 метара између особа.

Ова мера, међутим, не важи за скупштинска заседања и седнице косовске владе.

Такође ће бити дозвољено окупљање на отвореном до 100 људи, под условом да се такође поштује мера дистанце. За окупљања више од сто људи, потребно је одобрење Министарства здравља, а на основу препоруке косовског Иниститута за јавно здравље.

Такође, одлучено је да је забрањено окупљање више од 10 људи у периоду од 00.00 до 05.00.

Јавне и приватне институције у обавези су да обезбеде средства за дезифекцију и маске, те да на видљиво место поставе знакове о правилима понашања и дефинисаним мерама за заштиту од ковида, међу којима су – да је забрањен улазак у зграду онима који не носе маске, те да би требало да се одржава дистанца.

Новом одлуком такође је дозвољен рад ауто плацева и пијаца на којима се продају животиње, али до 40 одсто капацитета.

Јавни превоз је такође дозвољен, али са коришћењем 50 одсто укупног капацитета возила, док у таксију може бити највише три путника.

Објекти попут позоришта, библиотека, биоскопа, домова културе, наставиће да раде са умањеним капацитетом  до 50 одсто, док су присутни у обавези да одржавају дистанцу и поштују друге прописане мере.

Спортска такмичења ће се одржавати без присуства јавности и уз поштовање мера.

Дозвољен је рад теретана по принципу једна особа на 8 метара квадратних. Власници оваквих објеката су у обавези да поставе обавештења о обавезном поштовању мера и средства за дезинфекцију поред сваке справе.

Check Also

Борељ: Дијалог Београда и Приштине једини начин за стабилизацију

Високи представник Европске уније за спољне послове Жозеп Борељ изјавио је данас да и даље постоји …