Главна / Вести / Србија / Вучић: Нема панике за Србију, расту притисци и због КиМ, али и због економског раста

Вучић: Нема панике за Србију, расту притисци и због КиМ, али и због економског раста

Председник Србије Александар Вучић рекао је за Хепи телевизију нема панике за Србију, ми смо предосетили и знали да су Грци превазишли официра за везу КиМ. Потребно је Србију ставити уза зид, али то није само признање Косова, већ да би се Србија зауставила и у економском расту, навео је Вучић.

“У прошли петак смо званично обавештени да Грчка унапређује односе са Косовом и да подижу ниво комуникације са Приштином”, навео је Вучић и рекао да је за Србију то тешко и болно, али да не жели да вређа Грчку речима да је подлегла притиску.

Додао је да и Шпанија успоставља канциларију са Приштином, на нижем нивоу од Грчке, и да се то ради уочи наставка дијалога у Бриселу и уочи посете Метју Палмера и Мирослава Лајчака. Што како каже, не може да буде случајност.

“Све то није случајност. Нарастујући је притисак и Америчке и ЕУ, да би се дошло до решења, а за њих је решење признање”, навео је Вучић.

“Потребно је Србију ставити уза зид, али то није само признање Косова, већ да би се Србија зауставила и у економском расту”, рекао је Вучић.

Каже да никада нико Вљосу Османи неће да исправи када говори о међусобном признању, геноциду, када каже да су Срби серијски силоватељи, када траже ратну одштету…

Нагласио је да они пишу “нон пејпере”, од којих ниједан нема везе са Београдом, а онда оптужују српске власти да стоје иза њих.

На опаску да тврде да иза “нон пејпера” стоје Владимир Путин и он, Вучић је рекао да су он и Путин “сигурно толико моћни да објаве тако нешто у “Коха диторе”, који води човек који је срж приштинског преговарачког тима”.

Навео је пример једног кинеског званичника који је рекао да није Косово све, али да желе преко Косова да сруше целу Србију.

“Србија у првом кварталу број један у Европи” 

Председник Србије је рекао да је Србија у првом кварталу број један у Европи и да БДП са 34 милијарде евра 2013. године расте на 50 милијарди ове године.

“Уколико будемо имали ове године стопу раста од шест одсто, а сад вам кажем, пошто нам је стопа раста за април 10,5 одсто, верујемо да ћемо имати раст БДП-а више од седам одсто у 2021. Али, уколико буде шест одсто наш укупни БДП биће 50,5 милијарди евра”, рекао је Вучић гостујући.

Вучић каже да ако нам је 50 милијарди укупан БДП, ако растемо 2022. седам одсто, ми ћемо ићи са 50,5 на 54 милијарде евра. “Ако растемо још седам одсто, после идемо на 58 милијарди евра. Брзином муње ћемо да се приближавамо неупоредиво развијенијим земљама и да правимо све већу разлику у односу на све друге”, нагласио је Вучић и додао да су нам зато важни извоз, инвестиције и потрошања.

Зато би свако заустављање економског развоја Србије, како је истакао, било катастрофа и зато је важно да Србија чува мир, да не буде изолована, као и да наставља да води преговоре све време.

“Јер, ми добијамо на времену због економског развоја”, нагласио је Вучић.

Каже да Србија има прилив директних страних инвестиција 61 или 62 одсто од прилива свих страних инвестиција на Западном Балкану.

Вучић каже да је било ужасних поступака према КиМ од 2004. године, јер је власт била слаба.

Када је реч о несталима, председник каже да се тражи правда и за српске и за албанске жртве и да се, раде ископавања и једних и других, али да на то не пристаје албанска страна.

Говорећи о наоружању, рекао је да су некада уништаване и стреле које су и данас потребне, а да се данас набавља наоружање о којем сада не жели да говори, а да ће се све видети у марту и априлу.

На констатацију да су НАТО вежбе одржавају свуда у окружењу, Вучић каже да има фер однос са Столтенбергом и да су они помагали да се сачува мир на Космету.

“За нас је битно да економски напредујемо и да свима буде јасно да не може да је угрози”, каже Вучић и додаје да имамо петоструко озбиљнију армију него 2008. године.

Вучић је напоменуо и да Србија мора да чува леђа како Босни и Херцеговини, тако и Републици Српској, јер ако то Србија не чини нико неће.

“Знам шта Милорад Додик хоће, али ја хоћу да избегнем конфронтацију”, каже председник.

О зеленој агенди

Вучић је рекао да ће рећи нешто што није популарно.

“Imali ste neku vrstu džihada kod nekih zemalja koji su pronalazili način za ostvarivanje svojih interesa.
Onda su došli do nove džihad politike, a to je da sve mora da bude zelena agenda”, kaže Vučić.

Упитао је шта треба да се ради, да престанемо да радимо, да укинемо грађевину, да само ми имамо где да живимо, а да наша деца немају.

“Траже нам странци да не градимо Колубару Б, ту није квалитетан угаљ”, каже Вучић и додаје да не можемо да изгубимо на својој енергетској безбедности да бисмо добили на нечему другом.

Истиче да је наша струја нижа него у Северној Македонији где су плате 100 евра ниже.

Позвао је оне који критикују да доведу инвеститоре и да не када се гради мора негде да се одлаже и отпад.

Напоменуо је да има много аргумената за “Колубару Б”, а само један против.

Осврнуо се и на критике које су упућене на рачун вакцинације и поврх стимулативних мера и рекао да је само током данашњег дана вакцинисано 40.000 људи првом дозом.

На питање зашто Небојша Стефановић није званично саслушан у вези са прислушкивањем, Вучић је рекао да Главни одбор СНС-а може да се бави странком, али да није суд и тужилаштво и да одлучује о саслушањима.

“У СНС треба да дођу млади људи и не треба да дозволимо да се претворимо у Демократску странку”, навео је Вучић.

Каже да је прислушкиван зато што је неко мислио да може да прикупи компромитујући материјал против њега и додао да је то радио неко од његових људи у сарадњи са  “странцима”.

Ускоро опширније

Извор: Хепи

Check Also

Петковић: Приштина шест година брутално одбија да врати земљу Високим Дечанима

Одлука Уставног суда у Приштини о враћању 24 хектара манастиру Високи Дечани која је донета пре …