Главна / Вести / Србија / Петковић: Србија је спремна да разговара али није спремна да буде понижавана

Петковић: Србија је спремна да разговара али није спремна да буде понижавана

“Порука са Главног одбора СНС-а само потврђује пуну исправност и одлучност политике председника Александра Вучића и целе ВладеРепублике Србије. Држава Србија никада неће потписати такозвану независност Косова и нећемо се сложити са тим. Хоћемо да преговарамо, хоћемо да разговарамо, да тежимо компромисном решењу, али то да држава Србија буде понижена, да српски народ буде понижен, да ништа не добијемо а да друга страна све добије а ми све изгубимо, то не може”, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић у емисији ТВ Мост “Интервју с разлогом”.

Додао је да Србија јесте за компромисно решење историјског неспоразума који постоји између два највећа народа на простору Западног Балкана и да помогне, пре свега, у економском смислу како би и српски и албански народ кренуо путем просперитета.

“Спремни смо да разговарамо и све време инсистирамо и на дијалогу у Бриселу зато што је то једини начин, могућност, оквир за проналажење решења а нема решења без Београда и договора са Београдом”, нагласио је директор Канцеларије за КиМ.

Говорећи о могућности наставка дијалога Београда и Приштине, Петковић  наглашава да је то питање које би Брисел требало да постави Приштини јер српска страна је опредељена за дијалог и увек је конструктивно учествовала у њему.

“Наш преговарачки тим је увек одлазио спреман са документацијом  и ми врло озбиљно приступамо процесу дијалога и сваком питању које треба у дијалогу да буде решено, јер су то животна питања”, нагласио је Петковић и додао да је у питању решавање проблема који оптерећују свакодневни живот свих.

Истакао је да ће решавање тих питања омогућити бољи живот српском народу на КиМ и зато је важно да се о тим питањима разговара.

Један од великих проблема са којима се суочава српски народ на Косову и Метохији јесу учестали напади на српске светиње у јужној српској покрајини, као и напади на Србе повратнике.

“То је још један разлог зашто инсистирамо на дијалогу јер док имамо дијалог и док разговарамо ми немамо инциденте.  Када имамо одсуство разговора у Бриселу имамо појачане нападе на Србе од стране албанских екстремиста. Колико год да је проблем тежак боље је да о њему разговарамо за бриселским столом него да тај проблем имао на терену где испашта наш народ, нарочито Срби повратници по Метохији”, истакао је Петковић.

Према његовим речима  до решења се може доћи разговором и преговарањем, јер  разговором се смањује  антисрпска реторика која је присутна у албанским медијима и она долази и генерише се од стране албанских политичара. А када то имате сваког дана, како је рекао,  та антисрпска, ратнохушкачка терминологија и реторика се прелива на терен и имамо сваког дана нападе. Нагласио је да “то мора да престане како би смо кренули у правцу нормализације”.

Директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић стално је на терену и обилази Србе који живе у јужној српској покрајини и разговара са њима о томе на који начин би држава Србија могла да им помогне у останку и опстанку на овим просторима.

Осврнувши се на недавну посету општини Исток, где живе Срби повратници , најрањивија група, Петковић је рекао да је та посета била пуна емоција.

“Тамо живи управо наша најрањивија група Срба повратника која је свакодневно нападана. Нема дана да се не нападне наша црква или манастир, у последње време 13 напада на цркве и манастире, и не зна се колико напада на наше људе, 80 инцидената од почетка ове године. Сви ти напади су генерисани из Приштине, Приштина с друге стране не осуђује, и не само што их не осуђује, она не кажњава оне који врше та злодела. Управо та политика некажњавања је својеврсни ветар у леђа свим тим албанским екстремистима “, оценио је Петковић и нагласио да управо против такве политике морамо да се боримо.

Додао је да починиоци никада не одговарају јер, како је рекао, некоме одговара да подгрева непријатељство између Срба и Албанаца.

“Верујем да, уколико би дошло до тог историјског помирења српског и албанског народа, уколико би дошло до разумевања са становишта Приштине, да би и ти односи између Срба и Албанаца итекако били побољшани”, рекао је Петковић.

Говорећи о посети Осојану Петковић је нагласио да је решен проблем доласка педијатра у Дом здравља у Осојану а да је у току и организовање доласка стоматолога. Такође, решавали су се и захтеви за доделу грађевинског материјала за одређени број кућа, као и реновирање крова цркве у Осојану.

Петковић је нагласио да држава Србија и Канцеларија за КиМ доста издвајају и издвајаће и више, али да је српском народу на КиМ од те помоћи битније присуство државе како би знали да нису сами и заборављени . Срби повратници су нагласили да ће стално присуство државе Србије и Канцеларије за КиМ на овим просторима охрабрити и расељене да се врате и живот наставе на својим вековним огњиштима упркос настојањима Приштине да нападима и хапшењима по лажним оптужницама застраже Србе повратнике.

Према његовим речима, од 1999. године само се 2 посто Срба вратило на простор КиМ.

“Простор Косова и Метохије као постконфликтно подручје је подручје са најмањим бројем повратника на целом свету”, упозорио је Петковић осврћући се на писма Аљбина Куртија шефовима држава и међународним институцијамау којима пише да је” тзв. Косово некаква оаза мира” где се брине о српском наслеђу и народу.

“Од тренутка када су наводно покренули акцију повећања патролирања и безбедности наших цркава и манастира, од марта, сведочимо повећаном броју инцидената”, навео је Петковић.

Говорећи о писму Аљбина Куртија игуману манастира Високи Дечани Сави Јањићу у коме је изразио жељу да посети ову српску светињу, Петковић је навео да је Епархија рашко призренска дала адекватан одговор у коме се каже да права “адреса није игуман манастира Високи Дечани већ епископ Теодосије и наша СПЦ, односно патријарх”.

Петковић је нагласио да тек када се реше велика и важна, кључна питања по питању СПЦ и самих Високих Дечана,  Приштина покаже да поштује сопствене одлуке  да се врати 24 хектара земљишта, односно земље  која треба да буде уписана у локални катастар и заустави изградња пута Дечане-Плав  може се разговарати о некаквој посети или преговарању Приштине са нашом црквом или државом.

“Они који су палили, уништавали, који и сада то чине, пре свега неизвршавањем својих одлука да се сада представлају као некакви заштитници цркава и манастира, па то је више него лицемерно”, оценио је Петковић.

Петковић је, коментаришући писма упућена од стране Приштине организацији Европа Ностра и УНИЦЕФ, као и посета манастиру Високи Дечани представља замагљивање реалности и фалсификовање историје са циљем да се све то представи као некаква албанска културна баштина о којој треба да брине Приштина или тзв. Држава Косово.

“То им неће поћи за руком. То је српска културна баштина. Повељу на пергаменту о оснивању Високих Дечана која је дуга пет метара, на ћирилици са печатом и потписом, где пише ко је градио и коме се даје на коришћење, не може ниједно писмо Аљбина Куртија да избрише”, нагласио је Петковић и додао да је дијалог могућ само са Београдом, Српском православном црквом и Патријаршијом.

Када је реч о српској имовини на КиМ, Петковић је рекао да је бројна српска имовина узурпирана и да је реч о преко 80.000 станова, много  нерешених судских поступака, као и лажираних докумената о власништву уз једног или два албанска лажна сведока.

“На све начине покушавају да истисну српски народ са простора КиМ али се боримо и као Канцеларија помажемо нашем народу и кроз бесплатну правну помоћ и на друге начине да се и кроз те институције правосудне у приштинском систему наш народ бори да се докаже истина и нећемо од тога одустати јер нам је важно да сваки Србин дође у посед онога што му припада. Нико неће оно што је туђе а оно што је наше, е то не дамо и за то се боримо”, поручио је директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

Он је навео да се Канцеларија за КиМ уз помоћ државе Србије труди да се проблеми српског народа на овим просторима што пре решавају и обећања испуњавају.

“Народу се не треба додворавати, са народом мораш да имаш искрен однос и тако проблем решавати и када је реч о радним местима, о изградњи…” рекао је Петковић и додао да ће у наредном периоду бити основана и Земљорадничка задруга у општини Исток у коју ће бити укључена и Канцеларија за КиМ и Министарство пољопривреде како би пољопривредницима била омогућена лакша производња и пласман производа.

Указао је да су Срби повратници у овом делу КиМ одлучни да остану а држава Србија је то, захваљујући председнику Александру Вучићу  препознала и учиниће све да српски народ на КиМ опстане и остане.

“Када председник Вучић каже да се више никада неће поновити нити Олуја, нити погром то за наш народ много значи, значи да има државу која ће да брине о њима. То и ми поручујемо странцима – ако нисте спремни да одбраните наш народ, ако КФОР није у способности да испуни свој мандат ми ћемо наћи начина како ћемо да заштитимо наш народ, јер ми од нашег народа да одустанемо нити хоћемо нити можемо”, поручио је Петковић и додао да захваљујући држави Србији и СПЦ наш народ на КиМ опстаје .

Петковић је истакао да је ребалансом буџета Републике Србије опредељено 4 милијарде динара за изградњу нових болница, нових школа, вртића, путева,  за нове куће које се град,  нов КБЦ у Грачаници, зграда Универзитета у Косовској МИтровици, реконструкију КБЦ у Косовској Митровици…

Додао је да су значајна улагања и у пољопривреду кроз субвенције за пољопривредну механизацију, сетвени материја, као и у привредни раст када су у питању мала и средња предузећа.

Говорећи о последњој новчаној помоћи Србима на КиМ, Петковић је рекао да је реч о посебном пакету помоћи  који је намењен свим Србима на простору Косова и Метохије.

Мером је предвиђено да сваки незапослени Србин на КиМ добије 200 евра помоћи, а сваки запослени, сваки пензионер и по први пут свако дете по 100 евра у динарској противредности.

“Када је јака држава Србија, када је јак буџет и када се домаћински води земља онда су и издвајања за простор Косова и Метохије већа”, рекао је Петковић.

Држава Србија омогућила је и вакцинацију српским држављанима на простору јужне српске покрајине.

“Резултати су добри”, рекао је Петковић и нагласио да без обзира на опструкције Приштине,  имунизација грађана беспрекорно се одвија на три пункта – у Рашки, Бујановцу и Куршумлији уз могућност избора вакцине.

“Успели смо да постигнемо тај први зацртани циљ у имунизацији а то је 20.000 људи који су примили другу дозу и 22 хиљаде који су примили макар једну дозу вакцине”, рекао је Петковић и позвао грађане на КиМ да се вакцинишу и заштите себе и друге и створили колективни имунитет.

У јеку пандемије, држава Србија учинила је све како би у српским срединама на КиМ било довољно лекова и медицинског материјала. У Косовској Митровици отворена је ПЦР лабораторија како би тестирање било брже и лакше.

Петковић се захвалио медицинским радницима који су током пандемије коронавируса били на првој линији одбране.

“Здравствени радници су били прави хероји јер је требало водити ту битку уз приштинска ограничења и потребу да се спута све оно добро што радимо у српским срединама али изборили смо се. Као што смо се изборили и за лекове и за храну када су били увели таксу од 100 одсто и када су желели да од српских средина направе економска гета нигде ништа није фалило јер држава Србија је успела да дође до свог народа и увек ће бити уз свој народ”, поручио је Петковић.

Истакао је да не само да је држава успела да помогне свом народу већ и здравственом систему, да се граде здравствене установе, запослено је преко 240 медицинских сестара и техничара и 90 лекара.

“Желимо да улажемо у здравство јер здравствена моћ је један од показатеља јачине и моћи саме државе”, поручио је Петковић.

Петковић је поручио српском народу на Косову и Метохији да треба да се држимо заједно, да будемо јединствени , јаки и да, као што председник Вучић каже – предаја није опција.

“Наш народ има поверења у Александра Вучића и политику коју он води. Ту смо да помажемо, да се боримо заједно “, поручио је Петковић.

Нагласио  је да се улаже више него икад и да поред тога што су проблем нагомилани и што нам предстоји тежак период, уз жељу за миром и останком и опстанком нашег народа , будућност српског народа је на простору Косова и Метохије.

“Јединствено, снажно и одлучно да се заједнички боримо, да дођемо до компромисног решења а ми ћемо се свакако борити да још више помогнемо нашем народу на Косову и Метохији”, закључио  је Петковић.

Check Also

Ансамбл Венац премијерно одиграо кореодраму „700“, на великој сцени Народног позоришта

Поводом 700 година манастира Грачаница, уз благослов Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, а покровитељство Министарства културе …