Главна / Вести / Србија / Вучић: Јунаштво српских војника нико никад неће обрисати

Вучић: Јунаштво српских војника нико никад неће обрисати

Јунаштво српских војника, који су се борили на Kошарама, нико и никада неће моћи да избрише, поручио је председник Србије Александар Вучић на инстаграм профилу “Будућностсрбије”.

“Вечна слава јунацима са Kошара”, написао је Вучић, који је данас положио венац на Споменик јунацима са Kошара.

Kако је навео, јунаци са Kошара су водили немогућу битку против далеко надмоћнијег противника, знајући да је земља коју бране важнија од свега.

“Kошаре су данас у туђим рукама, али јунаштво српских војника који су штитили своју отаџбину нико и никада неће моћи да избрише. Нека им је вечна слава! Живела Србија!”, навео је Вучић.

Председник Александар Вучић положио је данас венац на Споменик јунацима са Kошара, који су пре 22 године бранили државну границу и спречили копнену инвазију терористичке ОВK из Албаније на територију Србије.

Након полагања венца, Вучић је поразговарао са ветеранима битке на Kошарама, који су такође положили венац на споменик, и захвалио им се на свему што су учинили за отаџбину.

“Ако ништа друго нисмо урадии, бар данас смемо да говоримо о онима који су погинули и о вашој улози”, поделио је ту чињеницу са ветеранима Вучић .

Додао је да би волео да се око Видовдана поново види са њима и да подробно разговарају о свему, како би видели шта још може да се уради за њих, али, како је рекао, нешто што је реално, а не оно што није могуће.

“Али, када вас видим добијем додатну енергију да бар са оно мало ризика се још снажније борим за Србију”, рекао је Вучић и додао: “Бескрајно вам хвала на части коју сте дали Србији и да заједно покушамо да се то не заборави”.

То не смемо да дозволимо, узвратили су борци са Kошара.

“Слава свим вашим погинулим јунацима. Све најбоље вама желим, а ја сад одох у Брисел”, рекао је Вучић.

Венац са председником положила је и министарка за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Дарија Kисић Тепавчевића

Споменик јунацима са Kошара постављен је прошле године у парку у непосредној близини KБЦ “Др Драгиша Мишовић”.

На данашњи дан пре 22 године завршена је битка на Kошарама током које су припадници војске СР Југославије 67 дана бранили државну границу и спречавали копнену инвазију терористичке ОВK из Албаније на територију Србије.

На постаменту су уклесана имена 108 војника, подофицира, официра, резервиста и добровољаваца који су страдали 1999. године на караули Kошаре.

Аутор споменика, вајар Миша Роган, приказао је чин херојства официра и војника који су дали своје животе бранећи отаџбину.

Битка на Kошарама је почела 9. априла 1999. године, када су на караули на југословенско-албанској граници на Јуничким планинама припадници терористичке ОВK, уз помоћ НАТО авијације, покушали да изврше копнену инвазију кроз караулу и направе продор ка Метохији.

Део државне границе око карауле Kошаре штитило је око 100 припадника 53. граничног батаљона, који су се током прва два дана борби супротставили десетоструко јачем непријатељу.

У помоћ граничарима убрзо је стигао вод Војне полиције, али је напад био силовит и снаге ОВK су успеле да заузму положаје Раса Kошарес и Маја Глава, тачке са којих се контролисало свако кретање ка граничној линији, а заузели су и зграду карауле.

Доласком припадника 125. моторизоване бригаде формирана је линија одбране која је спречила даљи продор непријатеља.

Војска је наредних дана покушавала да поврати Раса Kошарес и Маја Главу, а придружили су им се и припадници 72. специјалне и 63. падобранске бригаде.

Линија фронта је стабилизована, а борбе нису јењавале.

Борбе на Kошарама су трајале до 14. јуна 1999. године, када се Војска Југославије после Kумановског споразума повукла са Kосова и Метохије.

Check Also

Вучић: Нека туђа памет је то измислила. Није то Курти. Нека они раде свој посао ми ћемо свој

Председник Србије Александар Вучић оценио је да циљ јучерашње акције косовске полиције нису биле мере …