Главна / Друштво / Стефановић се сусрео са борцима с Кошара

Стефановић се сусрео са борцима с Кошара

Потпредседник Владе и министар одбране Небојша Стефановић примио је данас, поводом 22. годишњице Битке на Кошарама, делегацију припадника херојских јединица које су учествовале у бици на Кошарама и које су 1999. године браниле границу наше земље на легендарној караули.

“Више од два месеца трајала је надљудска борба наших војника са значајно надмоћнијим противником који је укључивао и регуларне снаге албанске војске и један део терориста уз сву могућу логистичку помоћ коју су имали. Поготово потресни су били први тренуци када је 115 граничара, пет старешина и један вод војне полиције који им је дошао у помоћ држало много надмоћнијег непријатеља који је бројао преко две бригаде”, рекао је Стефановић.

Он је нагласио да су се ти људи, већином војници на одслужењу војног рока, херојски борили и показали како се воли Србија и њена слобода.

“Ти људи су показали да су достојни наше историје, да су достојни наших предака који су се исто тако борили за Србију, увек против надмоћнијег противника, увек у много тешким околностима. Иако сам много пута чуо о овој бици, много тога прочитао и гледао, могу да Вам кажем да ми је била посебна част и потпуно другачији осећај када сам разговарао са овим херојима који су данас са мном. Потпуно је другачије када сам са њима могао да разговарам о томе како су они то видели, како су прошли кроз то, како су мотивисали војнике који су се борили под њиховом командом и како су и сами својим примером показали херојство, витештво, јунаштво”, рекао је Стефановић.

Он је захвалио старешинама са којима се данас срео, али и свим осталим војницима који су учествовали у борбама током више од два месеца јер су били на најтежем могућем месту за нашу земљу и показали колико је воле борећи се и за свог друга поред себе и за своју Србију.

“Хоћу да се увек сећамо и свих оних људи који су дали највише, који су дали своје животе, који су погинули у овој борби. Ти људи нису одступали, нису одступали ни у једном тренутку већ су заиста јуначки, витешки ишли да се боре знајући шта их тамо чека не попуштајући ни један тренутак нити један педаљ наше земље. Морамо увек да се сетимо и наших хероја који су и даље у јединицама војске и оних који су данас пензионисани, свих оних људи који су у Србији живи, а који су били учесници ове битке”, казао је министар и подвукао да њима припада наша захвалност.

Стефановић је нагласио да увек морамо показивати поштовање према ономе што су урадили, према њиховој жртви и према њиховим породицама, те додао да ће због тога Министарство одбране и наша земља наставити да гласно говоре о њиховим подвизима, са поносом се сећајући тих дана када су се они борили за своју Србију

“То су примери јунаштва који треба да инспиришу будуће генерације и надамо се да ће многи други млади људи из ових примера учити како се воли Србија, а ми ћемо се борити да увек живимо у миру”, рекао је истичући огромну захвалност свим борцима за слободу наше земље.

У делегацији јединица које су учествовале у Бици на Кошарама данас су били потпуковник Саша Ристић, у то време припадник 125. моторизоване бригаде, капетан Синиша Савић из 72. специјалне бригаде, заставник прве класе Саша Радојевић који је 1999. године био припадник 53. граничног батаљона, те заставници Милош Бакић из 63. падобранске бригаде и Слађан Стефановски из 5. батаљона војне полиције.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Почело летње рачунање времена

Летње рачунање времена почело је ноћас померањем часовника за један сат унапред, са два на …