Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Београд спреман на отворен разговор, Курти ће покушати да створи нову представу и циркус

Гарић: Београд спреман на отворен разговор, Курти ће покушати да створи нову представу и циркус

Некадашњи председник Извршног већа Косова и Метохије Зоран Анђелковић и Милош Гарић, главни уредник портала Косово онлајн, су за ТВ Пинк говорили о могућем току разговора у Бриселу између Србије и Приштине. Гарић напомиње да ће косовски премијер Аљбин Курти током преговора у Бриселу остати доследан себи, покушавајући да наметне тезе о геноциду, злочинима Србије, без разговора о Заједници српских општина.

Он додаје да ће на све начине покушавати да створи евентуалну предност у односу на Београд, и да је то једино што можемо да очекујемо од стране Приштине.

Поводом Куртијеве изјаве да не може и не постоји опција да се формира Заједница српских општина, Гарић напомиње да Србија са друге стране нема дилеме, и да је спремна за преговоре, истичући да је јасно о чему може, а о чему не може да се разговара.

“Порука му је послата. Председник Вучић је отворено рекао да ако Курти буде инсистирао на томе, онда разговора неће ни бити. То је један од могућих епилога, и да се све заврши како је почето, а то је покушај прављења новог циркуса и представе. Ако то буду дозволили представници ЕУ, који су дужни да воде разговоре цивилизовано, онда ће то лоше озгледати из угла Приштине и Брисела. Брисел ће показати да нема добру намеру, а Курти ће да покаже да је неспреман за смислен разговор и да нема шансе за неко усаглашавање, а онда се враћамо на старе позиције. Позиција Београда је јасна, зна се о чему можемо да разговарамо, а о чему нема разговора. Београд је спреман на отворен разговор, а на њима је да изаберу шта они желе, и на који начин виде ту причу”,  додао је Гарић.

Анђелковић: Изузетно је важно што ће се састанак одржати

Анђелковић подвлачи да су преговори од изузетног значаја, првенствено јер се Србија поред посвећивања економском развоју бави и залагањем за мир и стабилност.

“Изузетно је важно да ће се састанак одржати, то је важно за укупан допринос свему, а и сама чињеница да ће доћи до сусрета је важна. И за нас, и политику председника, да се ми посвећујемо економском развоју и да се залажемо за мир и стабилност. И када сте увек спремни за разговор, друга страна, тражећи простор да не буде разговора, прави разне провокације. Није једина провокација тужба за геноцид, то нема везе са преговорима, то је други правац. Не треба заборавити оно што се десило на Спасовдан, ту је направљена провокација, тиме што је владика нормално држао службу, ту нема везе да ли је нешто покривено, незавршено… Црквени објекти су и незавршени црквени објекти”,  истакао је Анђелковић.

“Градоначелник  је извео студенте јер му сметају звона. А Србима не смета што живе у страху, и не смета им када хоџа пева? То само показује колика је нетрпељивост према хришћанима. Тако је било и деведесетих према католицима. Брисел ће да жмури на сваки потез који Приштина уради, осим ако буде нешто страшно”, закључио је Анђелковић.

Извор: Косово Онлајн

Check Also

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића

Српска листа осуђује неосновано хапшење Миљана Јовановића, бившег припадника косовске полиције, и позива надлежне да …