Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Вучић стигао у Брисел, сутра разговор са Куртијем

Председник Србије, Александар Вучић стигао је у Брисел где ће се сутра ујутру одржати нова рунда дијалога Београда и Приштине на високом политичком нивоу.

Предвиђено је да се председник Србије од 9.30 билатерално састане са главним посредником ЕУ у дијалогу Београда и Приштине Жосепом Борељом.

Након одвојених билатераланих састанака Бореља са Куртијем и Вучићем, око 10.30 требало би да почне и трилатерални састанак коме ће присуствовати председник Србије, косовски премијер, шеф дипломатије ЕУ и специјални представник ЕУ за дијалог Београда и Приштине Мирослав Лајчак.

Из ЕУ, која је главни посредник у дијалогу, пред сутрашњи састанак наводе да је у питању наставак процеса започетог још 2011. године.

Напомиње се да и поред промене једног од преговарача, са приштинске стране Авдуалаха Хотија је заменио Аљбин Курти, “обавезе и процес” остају исти, али Мирослав Лајчак јасно каже да ће се о агенди сутрашњег састанка у коме је ЕУ само посредник, договорити две стране.

Како Аљбин Курти са делегацијом на разговоре у Брисел долази са гласним и више пута поновљеним ставовима да Приштина жели да разговара само о међусобном признању, што је за Београд неприхватљиво, из Европске службе за спољне послове помињу могућност да – уколико дође до опструкције разговора или “једна страна не буде спремна на наставак процеса” – шеф дипломатије ЕУ Жосеп Борељ о томе већ после подне директно разговара са председником САД Џосефом Бајденом.

Шта ће Борељ пренетни Бајдену као проблем када се сретну на самиту ЕУ – САД, који се такође одржава у Бриселу тог дана после подне, знаће се вероватно већ после сусрета Вучића и Куртија и обраћања Лајчака медијима, које се очекује на крају састанка, око 13 часова.

Што се Србије и сутрашњег састанка тиче, ставови су јасни. Председник Србије Александар Вучић изјавио је да ће инсистирати на имплементацији свега до сада договореног.

Поручио је, коментаришући поруке Приштине, да њихова делегација долази да направи свој шоу у Бриселу, а да смоми  посвећени дијалогу, те да нису лаки дани пред нама и да ситуација није ружичаста.

“Није време за велике речи, већ за чврст став, али увек је време да покажемо колико желимо дијалог и колико је важно да гледамо у будућност”, поручио је Вучић, пред сутрашњи сусрет.

Иначе, последња рунда разговора одржана је 10. децембра 2020. године и у њој је Србију представљао директор Канцеларије за КиМ Петар Петковић.

На тој техничкој рунди Петковић је инсистирао на формирању Заједнице српских општина, на шта се Приштина обавезала Бриселским споразумом, а разговарало се и о имовини и финансијским потраживањима.

Извор: РТС

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …