Главна / Вести / Косово и Метохија / Сава Јањић: Нико нас није контактирао везано за пренос заштите манастира са Кфора на косовску полицију

Сава Јањић: Нико нас није контактирао везано за пренос заштите манастира са Кфора на косовску полицију

Игуман манастира Високи Дечани архимандрит Сава (Јањић) је поводом испитивања  британских војника Кфора мештана села Гораждевац везано за манастир и пренос заштите манастира са Кфора на Косовску полицију, кратко потврдио за Косово онлајн да манастир до сада нико тим поводом није контактирао.

„Нико нас није контактирао“, навео је архимандрит Сава.

Јутрос је у Гораждевцу десетак припадника британског Кфора, који су дошли цивилним аутомобилима, испитивало мештане о томе да ли би било добро да манастир уместо Кфора обезбеђује Косовска полиција, о изградњи пута око манастира и другим питањима везаним за манастир Високи Дечани, пренео је Радио Гораждевац.

Ова посета је узнемирила мештане Гораждевца, будући да немају поверења у Косовску полицију и да редовно посећују манастир, који све време брине о њиховим потребама и помаже њихов опстанак.

“Свима је позната тешка ситуација у којој манастир живи већ 22 године, изложен оружаним нападима и институционалним притисцима од стране косовских институција које не поштују ни законе ни одлуке сопствених судова. Посебно зачуђује да Кфор претходно о овим питањима није питао за мишљење ни нашу Епархију ни манастир Високи Дечани, који су ових дана затражили додатну заштиту након најновијих претњи и инцидената. Овакве анкете у нашем народу доживљавају се као својеврсан притисак и провокација и не воде изградњи поверења”, рекао је за Радио Гораждевац архимандрит Сава.

Извор: Косово онлине

Check Also

Српске куће у Лапљем Селу и Батусу на мети провалника

У Лапљем Селу синоћ у вечерњим сатима обијена је кућа породице Митић из које су …