Главна / Вести / Косово и Метохија / Гарић: Исход разговора у Бриселу непредвидљив због Куртијеве склоности опструкцији

Гарић: Исход разговора у Бриселу непредвидљив због Куртијеве склоности опструкцији

Исход нове рунде наставка дијалога данас у Бриселу је потпуно непредвидљив, имајући у виду дијаметрално различите позиције и ставове Београда и Приштине по питању садржаја и циљева дијалога, изјавио је уредник портала Косово онлајн Милош Гарић у Јутарњем програму РТС.

Додао је да је ово први сусрет председника Србије Александра Вучића и Аљбина Куртија у наставку прекинутог дијалога Београда и Приштине, који траје већ 10 година уназад у покушају нормализације односа, те да је све остало непредвидљиво.

“Аљбин Курти инсистира на томе да је Косово већ готова држава, да о томе не може да се поставља питање, инсистира да се прихвати косовска државност од стране Београда. Не жели да прихвати досадашње споразуме, покушава да наметне тезу да је ово почетак новог дијалога, да све што је досад било не важи, између осталог и Заједница српских општина аутоматски, а то је полазна основа позиције Београда и председник Вучић је нагласио да ће то бити главна тема што се тиче српске стране, и да ако Курти не жели о томе да прича да не треба ни да иде у Брисел. Када имамо све то у виду и знамо да је Курти један доста непредвидљив човек, склон инцидентима, опструкцијама, испадима различитих врста, онда је исход данашњег разговора потпуно непредвидљив“, рекао је Гарић.

Истакао је да и у Бриселу то знају и да су чак спремни да уколико дође до проблема и разговор не буде могао да буде вођен на један нормалан начин, да ће у том случају, како је и саопштено из ЕУ Кнацеларије спољних послова, шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борељ већ поподне разговарати на ту тему са председником Сједињених Америчких Држава који се налази у Бриселу у оквиру Самита НАТО пакта и разговора ЕУ са њим.

“Све је у игри видећемо у следећих неколико сати како ће се разговори одвијати и шта ће бити епилог данашњег сусрета“, рекао је Гарић.

Курти за оштре ставове има подршку 

Према његовим речима Европска унија би морала да утиче на Приштину, на Куртија због чега је и специјални представник ЕУ за дијалог Мирослав Лачак био недавно у Приштини ради припреме наставка дијалога и свега онога што следи на тему нормализације односа Београда и Приштине.

“Знамо да је тема дијалога и унутрашња политичка тема, међу албанским партијама у Приштини, и да је Курти на удару најачих странака опозиције, Демократске партије Косова чији су лидери у Хагу, која покушава на сваки начин да га оптужи да је пристао да разговара са Београдом и да је прекршио обећања, да не жели да разговара, да му дијалог није на првом месту“, рекао је Гарић.

Додао је да у сусрет локалним изборима, опозиција користи тему дијалога да би се међусобно обрачунавали, те да и Курти покушава да наметне тврд став покушавајући да се представи као човек који представља нову платформу за дијалог, а да Брисел стоји по страни и не зна се шта је заправо став ЕУ.

“До сада нису виђени озбиљни сигнали притиска и утицаја на Куртија да се доведе у ред и пристане на разговор који би имао смисла и водио у позитивном смеру. Курти је чак добио и подршку за оштре ставове из ЕУ, известилац за Косово ЕУ Виола фон Крамон је за приштинске медије изјавила да подржава Куртија у ставовима, да не треба да се разговара о ЗСО, упоређујући је са Републиком Српском и да би тек на крају дијалога требала да буде тема у оквиру коначног споразума. Све оно што је платформа Аљбина Куртија. Заправо не знамо шта је став ЕУ, да ли оно што говори Крамон или оно што говоре Лајчак и Борељ када траже од Приштине реализацију споразума“, рекао је Гарић у прелиставању штампе на РТС-у.

ЕУ се све више ослања на Вашингтон

Нагласио је да се ЕУ све више ослања на ауторитет Вашингтона и председника САД Џозефа Бајдена и рекао да је то поражавајућа околност за ЕУ, имајући у виду да се дијалог Београда и Приштине одвија у организацији и посредством ЕУ већ 10 година.

“ЕУ није успела у томе, резултати су јако слаби јер се споразуми из Брисела не поштују, очигледно је да ће Америка имати све јачу улогу и да Борељ и Лајчак све више у први план истичу њену улогу. Видећемо шта ће САД предузети. На нама је да држимо своју што чвршће, што је председник Вучић рекао и да се не обазиремо на то како ће ЕУ и САД даље да организују однос у оквиру дијалога. Најважнији је став Србије на инсистирању постигнутих споразума, да смо спремни да разговарамо у правом смеру, нормализације односа и компромисног решења, као једином могућем. Све остало није у нашим рукама. Надамо се да ће разум да превлада“, рекао је Гарић.

Питање несталих опструира Приштина

Када је у питању тема несталих у дијалогу Гарић је рекао да је та тема отворена у претходним рундама дијалога и да је то тема која се опструира од стране Приштине.

“Београд је учинио све што су били захтеви Приштине на простору Србије, а захтеви Београда што се тиче локација на Косову није досад омогућено да буду истражене. То је тема о којој треба разговарати и која води у правцу нормализације односа. Видећемо колико ће Курти бити спреман да о томе разговара, он покушава да наметне тезу кривице Србије, да пребаци кривицу за неуспех дијалога Београду. Ако му то буду дозволили у Бриселу, дијалог неће водити никуда и вратиће се на старе позиције и тврде ровове“, рекао је Гарић.

Нагласио је да је гледајући живот обичног човека и свакодневне инциденте на Косову којима су изложени, најважнија је извесност мира и безбедности и да не страхују шта може да им се догоди.

“Надамо се да ће преовладати разум и да неће из дана у дан на Косову долазити до ескалације лоших догађаја. Надам се да ће данас неки позитиван сигнал да се деси“, закључио је Гарић.

Извор: Косово онлине

Check Also

Петковић: Велика Хоча памти славна времена и славну историју још од цара Душана

Директор Канцеларије за Косово и Метохију након Ораховца обишао је и Велику Хочу и разговарао …