Главна / Вести / Косово и Метохија / Зечевић: Искључиви ставови Куртија не остављају простор за разговоре

Зечевић: Искључиви ставови Куртија не остављају простор за разговоре

Професор Слободан Зечевић, сарадник Института за европске студије за Косово онлајн каже да је састанак премијера Косова Аљбина Куртија и председника Србије Александра Вучића био приступни разговор на коме је Курти пренео своје, од раније познате, искључиве ставове у којима се залаже за признање независности Косова.
Зечевић истиче да је Курти на састанку изнео албанско националистичке ставове који нису створили могућност за разговоре.

„Овај састанак је био приступни и служио је упознавању. Курти је изнео искључиве, албанско националистичке ставове који нису створили могућност за разговоре. Индикативно је да није било могуће чак ни отворити политички неутралну тему о судбини несталих и да се тиме реше проблеми њихових ближњих“, каже Зечевић.

По његовим речима, суштински проблем за даље разговоре у дијалогу је то што косовски премијер Аљбин Курти не прихвата претходно потписане споразуме и предузете обавезе.

„Куртијев став неприхватања претходно потписаних споразума говори о непознавању преговарачких процеса. То што се променила косовска влада, не значи ништа. Међународни споразуми имају јачу снагу од одлуке Уставног суда Косова о Заједници српских општина. Није јасна порука албанске стране, јер би по ономе што је Курти изнео, преговори требало да почну испочетка, сваки пут када се промени власт у Приштини“, рекао је Зечевић.

Извор: Косово онлајн

Check Also

Вулин: Полиција спремна да се обрачуна са најсуровијим криминалним групама

Српски органи гоњења, чија је искључива заслуга за разбијање криминалног клана Беливук-Миљковић, показали да су …