Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Приштинска страна дошла с намером да натера Србију да изађе из дијалога

Вучић: Приштинска страна дошла с намером да натера Србију да изађе из дијалога

Председник Србије Александар Вучић истакао је данас да му је, после преспаване ноћи, јасно да је приштинска страна на јучерашњи наставак дијалога Београда и Приштине у Бриселу дошла с намером да натера Србију да из дијалога изађе, односно да дијалога нема.

Вучић је, обраћајући се медијима, рекао да је сазвао конференцију како би грађанима поднео извештај о јучерашњој седници и најавио да ће 22. јуна бити одржана седница Народне скупштине Србије на којој ће говорити подробно, детаљно, темељно о апсолутно сваком питању од кључног значаја за ситуацију на КиМ, плановима и идејама Србије, али и објективном ситуацијом са којом се суочавамо у међународној заједници.

„Јуче је настављен дијалог између Београда и Приштине под покровитељством ЕУ. То је била до сада најчуднија фаза. После преспаване ноћи могу да потврдим да са извеношћу, готово потпуном сигурношћу, да су они који су дошли с приштинске стране желели да нас наведу да напустимо, односно да дијалога не буде. Све што су радили, тражили, говорили је значило „желимо да избегнемо дијалог, разговор““, објаснио је он.

Вучић је истакао да је на озбиљан начин разговарано само на једну тему, и то кратко, а то су нестала лица.

„Желимо да постигнемо сваку врсту договора око овог питања, да покажемо људима да не желимо никога да сакријемо, а истовремено успемо да се изборимо да приштинска страна нама и међународним институцијама омогући прилаз одређеним местима на КиМ како бисмо могли да узвршимо одређена ископавања“, рекао је он.

Неће ископавање да не буде да су Албанци чинили злочине!?

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас да је албанска страна одбила у Бриселу тему несталих на КиМ и ископавање локација која желимо да претражимо да не би, како су рекли, испало да су Албанци чинили злочине.

Шеф њиховог преговарачког тима за то питање је рекао да неће да дозволе ископавање, јер ће то да буде главна вести, па би неко могао да помисли да су Албанци чинили злочине, рекао је Вучић и додао да су се сви јуче у Бриселу чудили на ту констатацију.

Вучић је да Србија не жели ништа да крије и да је са своје стране изашла у сусрет и претражила 21 локацију до сада, које су тражили Албанци.

”Ми не желимо да штитимо никога ко је чинио злочине”, поручио је Вучић и додао да Београд није ништа крио и да је о свему обавештавао међународну заједницу.

Каже да је су на од 21 локације на четири места пронађена тела за која се претпоставља да су били Албанци, а да је Приштина до сада дозволила ископавање само на једној локацији на КиМ од укупно 11 које ми желимо да претражимо.

На последњој локацији Кижевак је пронађено 11 остатака два тела за које је утврђено да су Албанци, на основу ДНК анализе.

Навео је да наша страна тражи да се претражи локација Кошаре, Лапушник код Глоговца, Дојнице код Призрена, Јавор код Суве Реке, Југово код Истока, Будисавци и Баљевац код Клине, Ливачко језеро код Гњилана и Меја Ђаковице.

Ни за једну од ових локација још нисмо добили одговор од приштинске стране, додао је Вучић.

Вучић је казао да је Приштина дозволила само да се претражи локација Бункер код Ђаковице где је пронађено седам тела српских жртава, из породице Шутаковић и Петрковић.

Председник је нагласио да је решавање питање несталих веома важно за мир и стабилност и веће поврење Срба и Албанаца.

Ипак, њихов кључни аргумент је био да то није суштиан већ да се смени Вељко Одлаловић у нашој комисији за нестале, рекао је Вучић и додао да је реговао преооштро када је Курти назвао Одаловића Герингом и Гебелсом и тражио да га склонимо.

“Просто сам био изненађен да неко може да користи такав речник и да се тако односи према једној сувереној и независној земље, што све Косово није”, додао је Вучић.

Извор: ТАНЈУГ

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …