Главна / Друштво / У Дому културе Грачаница одржана промоција зборника “Богородица Љевишка у песмама”

У Дому културе Грачаница одржана промоција зборника “Богородица Љевишка у песмама”

У оквиру Видовданских свечаности, синоћ је у Дому културе у Грачаници одржана промоција зборника песама “Богородица Љевишка у песмама”.

Зборник песама, према речима Жарка Миленковића, књижевног критичара, посвећен је зеници ока нашег и гнезду лепоте наше, и представља својеврстан преглед развоја српског стиха кроз 20 и почетком 21-ог века.

“Ауторке и аутори заступљени у овој књизи су различитих генерација од Душана Матића, надреалисте који се нипошто није стидео своје традиције, па до најмлађег Милоша Делића рођеног 1994. године. У години у којој обележавамо 700 година манастира Грачаница и упокојења његовог ктитора Краља Милутина, нема лепшег повода да се организује оваква промоција у којој је још једна задужбина Краља Милутина, а то је Богородица Љевишка, централна тема, казао је Миленковић.

“У ову антологију уврстен је 91 песник, више и мање познат, али сваки са истом жељом и циљем да својим стиховима утка себе, своју љубав и жељу за трајањем и очувањем ове задужбине Краља Милутина чиме је осветљена  круна и традиција овог подручја, истакла је универзитетска професорка и песникиња Снежана Башчаревић.

О значају Богородице Љевишке, али и осталих светиња на простору Косова и Метохије за српски народ у Црној Гори, говорили су песници Радинко Крауловић и Велимир Касалица, чије су песме заступљене у овом зборнику.

“Пиатали су ме пријатељи због чега толико волим Косово и Метохију, био сам затечен питањем и пресрећан што нисам имао одговора. Јер, каква би то била љубав која би могла стати у један одговор”, рекао је Крауловић, док је Касалица о својој љубави према Косову и Метохији говорио кроз стихове.

Изузетно књижевно вече улепшале су младе вокалне солисткиње Тамара Капетановић и Миљана Славић интерпретацијама старих призренских песама.

 

 

 

Check Also

Влајић: Права Тодосијевића погажена, жалићемо се Врховном суду

Адвокат Небојша Влајић, бранилац председника Привременог органа општине Звечан Ивана Тодосијевића, потврдио је за Косово …